Derek Ted: Better Spirit (ep)

Derek Ted is een vrij jonge singer-songwriter die folk elementen perfect weet te verweven met emoties en weemoedigheid. De man bracht al enkele knappe schijfje uit, waardoor hij ondertussen toch zijn stempel heeft weten drukken op het alternatieve muziek gebeuren. De man blijft niet graag stil zitten, en brengt nu een gloednieuwe plaat op de markt: ‘Better Spirit’. Een spirituele trip, waarbij hij zijn mooiste wapen boven haalt: zijn kristalheldere stem. Al vrij vlug blijkt dat inderdaad de vocale aankleding het meest in het oog springt. ‘The Moment U Arrive’ raakt een gevoelige snaar. Emoties in alle kleuren en geuren mag dan de rode draad vormen doorheen daarop volgende songs ‘Tired’, ‘Warning Signs’ tot ‘Easier’. Het klinkt nergens te klef, net door de aanstekelijke muzikale omlijstingen. Derek Ted brengt zeer toegankelijk muziek, waardoor een ruim publiek kan worden aangesproken. Wat me een beetje stoort aan deze plaat is dat alles te nadrukkelijk diezelfde gezapige weg op gaat. Nergens gaat Derek op avontuur of verlaat zijn comfortzone. Jammer, want de man beschikt over het potentieel en de capaciteiten om dat net wel te doen. Niettemin kun je niet voorbij aan zijn heldere stem die je hypnotiseert en meerdere kroppen in de keel bezorgt. Een reden waarom we alsnog wel over de streep worden getrokken. Het bespelen van uiteenlopende emoties blijft worden aangehouden bij de volgende pareltjes als ‘LUCKY’, Take It’, ‘Push Back’ tot afsluiter ‘How U Gonna Live’. Een voor één songs die op een weemoedige en melancholische wijze worden gebracht waardoor Derek telkens een zeer gevoelige snaar raakt. De hoge toegankelijkheidswaarde is zo een ander pluspunt. Het mag duidelijk zijn dat een artiest als Derek Ted door deze aanpak dus niet alleen de liefhebber van folk en emo muziek maar ook de pop liefhebber zou kunnen aanspreken. Om dat te doen, is het uiteraard nodig dat hij een strakke lijn aanhoudt. Wat hij dus ook doet. Wij echter houden toch van een iets meer avontuurlijke aanpak, maar het is de luisteraar die beslist. Besluit: Als je houdt van een aanpak boordevol emotionele zoetigheid, die op een zeer natuurlijke en zachtmoedige wijze worden gebracht, waarbij reepjes weemoedigheid je oorschelpen strelen, en deze aanpak je dan ook diep ontroert, … Dan zal je zeker vallen voor deze knappe schijf en artiest. Derek Ted weet met ‘Better Spirit’ meerder gevoelige snaren te raken, en kan daardoor een volledige festivalweide of grote zalen in vervoering brengen. Een artiest om in het oog te houden dus.

Erik van Damme (70)

Pure Noise Records

Tracklist: 1. The Moment U Arrive 2. Tired 3. Warning Signs 4. Sew Me Up 5. Easier 6. L U C K Y 7. Take It 8. Push Back 9. How U Gonna Live