Pale Grey Lore: Eschatology

Het Amerikaanse Pale Grey Lore werd in 2014 opgestart in Columbus, Ohio. Het viertal zorgt voor een mix van doom, metal, stoner rock en garage rock en overgiet het geheel nog eens met een heel stevige scheut psychedelica. ‘Escahtology’ is het tweede full-album van het kwartet. De intro van opener ‘Sunken Cities’ is bezwerend, maar dan vallen drums en krachtige vocalen in en worden alle eerder opgesomde ingrediënten vakkundig door elkaar gemixt tijdens een best wel gedreven en energieke nummer met de nodige tempo en ritmewisselingen. ‘Greed Springs Eternal’ is een stuk minder lang en laat het psychedelische grotendeels achterwege, terwijl van doom geen sprake meer is. ‘Before The Fall’ gebruikt dan weer overwegend kenmerken van psychedelica en doom aangevuld met de dreigende kracht die ook in metal aanwezig is. We zijn drie nummers ver en Pale Grey Lore bewijst dat ze niet voor één specifiek muzikaal (sub)genre kiezen, maar gewoonweg hun zin doen aan de hand van bepaalde ingrediënten uit verschillende (sub)genres om hun eigen sound te creëren. En …, we moeten stellen dat dit, naar ons gevoel, best wel werkt: we zijn immers te vinden voor een pak variatie in (sub)genres als het geheel maar krachtig en begeesterend klinkt. Op elk van de tien nummers op dit album zitten we goedkeurend mee te knikken, tappen we geregeld de maat mee met onze voeten, en voelen we even of onze luchtgitaren nog goed gestemd staan. Met andere woorden: Pale Grey Lore zorgt met dit tweede werkstuk voor dat we hen in het oog / oor moeten houden. Misschien niet bijster origineel of spectaculair, maar ‘Eschatology’ bevat voldoende om ons vanaf de eerste tonen tot en met de laatste uitstervende noot te boeien en zelfs het wat zoetere ‘Waiting For The Dawn’, dat wat uit de toon valt, nemen we er dan met de glimlach bij.

Luc Ghyselen (78)

Small Stone Records

Tracklist: 1. Sunken Cities 2. Greed Springs Eternal 3. Before The Fall 4. Regicide 5. Waiting For The Dawn 6. The Rift 7. Void-Cursed 8. Silent Command 9. Undermined 10. Eschatology