Juliet Ruin: Old Stardust, Love And Chaos

Juliet Ruin, een band waar ik helemaal niets over wist toen ik deze review moest beginnen. De bijgeleverde persinfo was nul. Hoe begin je dan? Social media natuurlijk. Als je al een facebook pagina én website hebt, dan kan je een pak info loslaten op je fans. Helaas hult de band zich in stilzwijgen. Behalve een omschrijving van de muziekstijl en de namen van de bandleden wordt je niet veel wijzer. Deze band uit Edmonton, Canada blijkt hooguit een paar jaar oud te zijn. De zang is voor rekening van de bevallige Jess Fleming. Verder heb je nog: Kent Geislinger op gitaar en backing vocals, Dayn Armsworthy op lead gitaar, Cody Reid op bas en backing vocals en Jesse K. Bauman op drums. In september 2017 brachten ze hun eerste zelfgenaamde ep uit en nu zijn we dus toe aan het debuutalbum. Men opent met ‘Simple Wars’, een melodieus en furieus nu-metal nummer, een mix van Butcher Babies en Kobra & The Lotus. Ik zie parallellen met Otep en Manhole / My Ruin / Tura Satana. Tweede nummer, ‘Spite’, bevat zelfs wat hardcore invloeden. ‘Violent Hands’ draait het gaspedaal wat open en met ‘Details Kill’ is dit zeker het geval. Juliet Ruin is een band die er staat en live waarschijnlijk volledig tot zijn recht komt. ‘FTW’ start rustig, maar al snel heb je door dat dit nummer een kleine metamorfose zal ondergaan. Met ‘Season’ krijg ik een beetje het gevoel dat ze in een formule gaan blijven steken. ‘Season’, ‘FTW’ en ‘Details Kill’ lijken in een zelfde sessie geschreven. Gelukkig komt ‘With Only Rage’ de meubelen, enigszins redden. ‘Charlatan’ en ‘Stay Gold’ lijken geschreven om het album naar een hoger niveau te tillen, maar hebben net iets teveel leentjebuur gespeeld bij de andere nummers op de plaat / cd. Afsluiter ‘Old Stardust, Love & Chaos’ is zo’n typische afsluiter: midtemp en meeslepende vocalen. Over de ganse lijn beschouwd doet Juliet Ruin het helemaal niet slecht. ‘Old Stardust, Love And Chaos’ is een plaat die niet meteen van mijn playlist zal verdwijnen. Volgende keer mag het nog ietsje straffer. Ondertussen die eerste proberen te bemachtigen. Hoe dit moet is mij precies nog niet duidelijk.

Frederik Blieck (85)

Independent Release

Tracklist: 1. Simple Wars 2. Spite 3. Violent Hands 4. Details Kill 5. FTW 6. Season 7. With Only Rage 8. Charltan 9. Stay Gold 10. Old Stardust, Love And Chaos