Visceral Disgorge: Slithering Evisceration

Het Amerikaanse Visceral Disgorge is afkomstig uit Baltimore, Maryland alwaar de band in 2007 werd opgestart. Het duurde nog tot in 2011 vooraleer Visceral Disgorge zijn debuut aan de wereld voorstelde, maar het negen tracks tellende ‘Ingesting Putridity’, zorgde meteen voor een stevige impact in de wereld van brutal death metal. Heel wat gereputeerde festivals voegden de band aan hun line-up toe en een pak tournees (vooral in de VS) volgden. Ondertussen rommelde het ook wat in de line-up van Visceral Disgorge zodat eigenlijk enkel vocalist Travis Werner al die tijd aan boord bleef. Met ‘Slithering Evisceration’ komt Visceral Disgorge eindelijk met een langverwacht tweede full-album naar buiten om ons hun heel brutale death metal door de strot te rammen. Het titelnummer mag openen en moet je als intro gaan beschouwen, want het instrumentale nummer duurt slechts iets meer dan anderhalve minuut. Maar je wordt meteen ondergedompeld in de uiterst brutale kracht van het gezelschap die je meteen ook opzadelt met een ongemakkelijk gevoel. Met ‘Fucked Into Oblivion’ laat het gezelschap meteen alle remmen los. Zeker op gebied van brutaliteit moet deze band voor niemand onder doen. Men gaat snedig te keer met supersonische drumpatronen terwijl men daar pompende bassen over dropt. Voeg daar dan krachtige riffs aan toe met nu en dan korte technische gitaarwerkjes en een heel diepe rauwe onverstaanbare doodsrochel en je verkrijgt een sound als van Visceral Disgorge die de heren dan ook, schijnbaar moeiteloos, aanhouden tot de laatste noot van ‘Transfixed In Torture’, dat, qua tijdsduur, ongeveer dubbel zo lang duurt als elke vorige track zonder aan kracht of brutaliteit in te boeten. Dat niet iedereen zal te vinden zijn voor deze loodzware hondsbrutale variatie op death metal, kunnen we best begrijpen. Zelf zijn we bijvoorbeeld niet echt gelukkig met de vocalen, maar die passen wel wonderwel samen met de uitgetekende muzikale lijn van de band. Na goed en wel een half uur zit het album erop en liggen wij uitgeteld na te hijgen. Hoogstwaarschijnlijk zijn ook de heren van Visceral Disgorge uitgeteld na zo’n supersonisch, technisch doodsgeweld en moet vocalist Werner een tijdlang aan zijn stem werken zodat die weer enigszins normaal kan klinken. Liefhebbers van immens brutale death metal hebben alvast geen extra aansporingen nodig om meteen richting platenboer te snellen.

Luc Ghyselen (75)

Agonia Records ARCD 200

Tracklist: 1. Slithering Evisceration 2. Fucked Into Oblivion 3. Architects Of Warping Flesh 4. Saprogenic Deformation 5. Absorbed By The Swarm 6. Siphoning Cosmic Sentience 7. Necrotic Biogenesis 8. Spawn Of Putridity 9. Transfixed In Torture