Carnifex: World War X

Carnifex is een deathcore gezelschap uit het Amerikaanse San Diego, Californië. Sinds 2005 bouwt men een muzikale carrière uit die nu tot dit zevende full-album heeft geleid. ‘World War X’. opent met het titelnummer dat meteen een heel militaristisch kent alvorens de krachtige, maar best wel melodieuze deathcore van de horen ten gehore brengt. Het krachtige ‘Visions Of the End’ hakt er meteen stevig in met een hakkend ritme dat, naast een pak brutale kracht, ook opnieuw heel wat melodie bevat. Luister maar naar de erg melodieuze gitaarsolo. Tijdens ‘This Infernal Darkness’ voeren symfonische elementen zelfs een paar keer de boventoon en zijn er zelfs een paar rustpunten waar piano het geheel inkleurt. Dit om nog maar eens te staven dat ‘Warold War X’ geen oeverloos gebeuk is geworden. Wie het liever brutaal en agressief heeft, zal zijn gading dan eerder vinden tijdens ‘Eyes Of The Exectioner’ dat stevig en krachtig van leer trekt, al is ook nu weer de gitaarsolo heel melodieus. Gastvocaliste Alissa White Gluz (Arch Enemy) mag haar opwachting maken tijdens ‘No Light Shall Save Us’ wat een krachtig en heel stevig duet oplevert met Scott Ian Lewis. Bemerk ook de mooi gezongen lijnen met cleane vocals van Alissa. ‘All Roads Lead To Hell’ zet krachtig in, maar gaandeweg sijpelt meer melodie in. De sublieme gitaarsolo mag je op conto schrijven van gastgitarist Angel Vivaldi. ‘Brushed By The Wings Of Demons’ is dan weer pure brutale kracht in combinatie met een mooie heel melodieuze break waar gitaren de hoofdrol opeisen. ‘Hail Hellfire’ is een krachtig en brutaal werkstuk geworden, maar wordt op gebied van brutaliteit en kracht nog overtroffen door afsluiter ‘By Shadows Thine Held’. Toch blijven melodieuze gitaarsolo’s voor tegenkanting zorgen. We gaan eerlijk zijn: we kenden Carnifex niet écht en zijn niet beroerd om toe te geven dat dit toch wel een gemis is, want op basis van deze ‘World War X’, vinden we Carnifex best wel een band om in het oog te houden. De combinatie van pakken melodie met de krachtige brutaliteit zorgt bij Carnifex voor een heel mooi geheel.

Luc Ghyselen (85)

Nuclear Blast

Tracklist: 1. World War X 2. Visions Of The End 3. This Infernal Darkness 4. Eyes Of The Executioner 5. No Light Shall Save Us 6. All Roads Lead To Hell 7. Brushed By The Wings Of Demons 8. Hail Hellfire 9. By Shadows Thine Held