Weapon UK: Ghosts Of War

We schrijven 1980 als Fast Relief boven het doopvont wordt gehouden. Korte tijd later wordt de naam gewijzigd tot Weapon en zorgde men voor een single (‘It’s A Mad Mad World’). Er volgt nog een demo, maar net als zovele andere Britse bands tijdens de hoogdagen van NWOBHM, valt het doek toch over Weapon. Korte opflakkeringen komen er in 1984 en 2005, maar het is pas sinds 2009 dat Weapon terug echt aan het front verschijnt. In 2012 moet de naam gewijzigd worden na een rechtszaak met de gelijknamige Canadese black / death metal band. Men kiest voor Weapon UK. In 2014 wordt het allereerste full-album, ‘Rising From The Ashes’, van de heren op de markt gebracht en nu dus met deze ‘Ghosts Of War’ de opvolger. Als je dit allemaal leest, dan weet je wat je zal te horen krijgen: traditional heavy metal / NWOBHM. En dat is precies wat je krijgt, al mag je Weapon UK wel bij de melodieuze variant plaatsen en hoor je ook overduidelijk dat classic hard rock een deel van hun sound uitmaakt. De huidige line-up van de band – vocalist Danny Hynes, gitarist Jeff Summers (het duo dat zowat alle incarnaties van de band overleefde), Tony Forsythe (bass) en Darren Lee (drums) – zorgen hier voor tien nieuwe nummers en een herwerking (uit 2017) van ‘Set The Stage Alight’, het nummer dat als b-kantje fungeerde voor de allereerste single van de band uit 1980, én dat met mijlen voorsprong het beste, meest gedreven en energieke nummer van dit album is geworden. Daarmee is meteen alles gezegd: de overige nummers klinken leuk, maar blijven absoluut niet hangen of nazinderen. De ritmesectie is betrouwbaar en adequaat, de gitaarspel is OK, de gitaarsolo’s kunnen er eveneens mee door en ook op vocaal gebied is dit goed, zonder dat men een beklijvende indruk nalaat. Het geheel klinkt ons ook allemaal een beetje te braaf in de oren, net alsof de heren het volledige album als een verplicht nummertje opvoeren. We bedoelen maar: we missen begeestering en kracht. Zodoende denken we dan ook dan ‘Ghosts Of War’ van Weapon UK zal weg zinken in de overvolle vijver aan releases die elke week weer op onze bureau passeren. Of je moet een die hard fan van ofwel de band ofwel het (sub)genre zijn die alles in huis wil halen wat het (sub)genre te bieden heeft.

Luc Ghyselen (60)

Pure Steel Records PSRCD 190

Tracklist: 1. Ghosts Of War 2. Queen Of The Ride 3. Redman 4. Sea Of Hope 5. Emerald God 6. Tournique 7. All I Need 8. Hell On Earth 9. ’79 Revisited 10. Set The Stage Alight 11. G.O.W. Reprise