Ivory Tower: Stronger

Onbekend is heel vaak onbemind. Het Duitse Ivory Tower was ook een zo goed als nobele onbekende bij MUSIKA. Dit wordt nu recht gezet met ‘Stronger’, het vijfde full-album van dit gezelschap. Ivory Tower ontstond reeds in 1996. Twee jaar later lag het titelloze debuut reeds in de winkelrekken en nog eens twee jaar later was de opvolger klaar (‘Beyond The Stars’ (2000)). Daarna bleef het een tijdje stil rond de band want pas in 2006 werd het derde album (‘III’) afgeleverd. ‘IV’ was er dan in 2011. Ingrijpende wijzigingen in de line-up van de band volgden elkaar dan in een vrij snel tempo op. Zo moest men o.a. op zoek naar een nieuwe vocalist en een nieuwe toetsenist. Intussen lijkt men de zaakjes terug in orde te hebben en dit nieuwe werkstuk, ‘Stronger’, getitels is daarvan het resultaat. Muzikaal mag je Ivory Tower in het progressive power metal vakje onder brengen en ‘Stronger’ telt twaalf uitstekend opgebouwde en gearrangeerde nummers die liefhebbers van het genre zeker over de streep moeten trekken. Wij waren alvast overtuigd meteen overtuigd met het eerste nummer op dit album. ‘The Offer’ opent met een ruisende zee en akoestisch gitaarspel, waarna krachtige drumroffels het nummer echt op gang trekken. Een stevige riff zet uiteindelijk de juiste toon terwijl drums en bass voor een erg solide en stevig fundament zorgen. Keyboards zorgen dan weer voor een mooie vollere klank, steunen de riffs waar nodig en zorgen hier en daar voor een klein extra accentje. En dan zijn er de machtige vocalen die zowel kracht als souplesse uitstralen. Alles samen opgeteld meer dan voldoende om van een geslaagde opener te spreken en er voor te zorgen dat we ‘Stronger’ van Ivory Tower meteen in de armen sluiten. De elf nummers die hierop volgen zijn al even sterk en telkens opnieuw zijn het vooral de vocalen die ons het meest bekoren, zonder dat we het puur muzikale willen onder waarderen, integendeel zelf. We krijgen immers steeds opnieuw schitterende drumpatronen, pulserende en pompende bassen, krachtige riffs, inventieve gitaarsolo’s en mooie keyboardklanken te horen. En er zijn duidelijk ook voldoende tempo en ritme wisselingen aanwezig om onze aandacht van begin tot einde vast te houden waarbij het instrumentale kortere ‘Flight Of The Dragon’ voor een rustpunt zorgt. De krachtige lead vocals hebben we al voldoende onderstreept en dan zijn er op vocaal vlak ook nog aanvullingen te horen met koorgezang. Tel dit alles samen en je verkrijgt een mooie en krachtige, meer dan vijfenzeventig minuten durende, trip doorheen het muzikale landschap dat Ivory Tower heeft uitgetekend. We moeten dan ook besluiten dat ‘Stronger’ een aanrader voor liefhebbers van dit (sub)genre is geworden.

Luc Ghyselen (90)

Massacre Records MASDP 1089

Tracklist: 1. The Offer 2. Loser 3. End Transmission 4. Money 5. In Me 6. Slave 7. Strong 8. Flight Of The Dragon 9. Life Will Fade 10. Passing 11. The Wolves You’ve Let In 12. One Day