Nevel: Leven

Nevel is een Nederlands duo dat sinds 2014 zijn visie op black metal verkondigt. Het tweede full-album, na debuut ‘Teloorgang’ uit 2014, telt slechts één nummer. ‘Leven’ duurt dan ook bijna vijfenveertig minuten en is een aaneenschakeling geworden van enorme intens en furieuze black metal erupties afgewisseld met atmosferische stukken die voor wat kalmte en rust zorgen tussen al het zwart geblakerde geweld waar bij momenten een depressief sfeertje rond hangt. Het zijn vooral de krijsende vocalen die daarvoor zorgen, terwijl de verpletterende drumpatronen, de stuwende basslijnen en de krachtige riffs hun werk doen. Veel licht tijdens deze donkere trip zal je niet ontwaren of het moet de weergaloze gitaarsolo zijn die na zo’n vijfendertig minuten langs komt. Maar het is duidelijk dat dit absoluut niet de grote aandachtsfactor is. De meeste aandacht gaat hier immers naar het totaal pakket en dat is werkelijk heel knap te noemen. Wie een nummer van zo’n vijfenveertig minuten kan opbouwen – van een knappe start naar een heftige en mooie climax uitgroeiend einde (horen we ook geen blazers langs komen?) – zonder dat onze aandacht ook maar een halve seconde verslapt, moet van goed huize zijn. En net dat is hier precies gebeurd: ‘Leven’ van Nevel laat hier een diepe indruk op ons na en we zijn er dan ook van overtuigd dat tal van black metal fanaten onze visie zullen volgen.

Luc Ghyselen (85)

Babylon Doom Cult Records

Tracklist: 1. Leven