Illdisposed: Reveal Your Soul For The Dead

Het Deense Illdisposed timmert reeds sinds 1991 aan een muzikale carrière met slechts een constante factor: vocalist Bo Summer. Naast talrijke wijzigingen in de line-up werd ook de muzikale koers reeds wat gewijzigd: van pure death metal naar een mix van (melodic) death metal en groove metal. ‘Reveal Your Soul For The Dead’ is ondertussen het veertiende full-album van Illdisposed. Het geheel telt elf tracks, goed voor zo’n tweeënveertig minuten luisterplezier, die zowel kracht als melodie uitstralen en allen worden ze geserveerd met een stevige en knappe groove. Als basis worden zware mokerslagen op drums en krachtige basslijnen gebruikt. Het gitaarwerk stoelt duidelijk op stevige riffs en wordt afgerond met melodieuze solo’s. De stem van Bo is, naar onze bescheiden mening, misschien wel het breekpunt. Alhoewel die rauw, ruw en zwaar klinkt, vinden wij dat ze nogal vlak over komt. Daarmee bedoelen we dat er weinig variatie in intonatie te bespeuren valt. Die is er natuurlijk wel, maar duidelijk te weinig naar onze smaak. Uitschieters kent het album niet echt, al kunnen we ook geen echte dieptepunten aanwijzen. Maar of dat voldoende is om massaal dit nieuwe werkstuk van Illdisposed aan te schaffen, … Wij vrezen eigenlijk dat deze ‘Reveal Your Soul For The Dead’ een beetje zal wegzakken in het immense aanbod aan nieuwe releases die ons elke week opnieuw bereikt.

Luc Ghyselen (70)

Massacre Records MASDP 1068

Tracklist: 1. Reveal Your Soul … 2. … For The Dead 3. With Hate 4. This Is Our Calling For The End 5. What Will I Become? 6. We Must Endure 7. To Sail You Away 8. We Are One 9. Drink It All 10. She’s Not In Our Way 11. All Is Sworn