Billy Branch & The Sons Of Blues: Roots And Branches – The Songs Of Little Walter

Billy Branch wordt algemeen beschouwd als een van de absolute toppers op gebied van blues harmonica. Hij leerde spelen door uren te luisteren naar mannen die tot de absolute top op gebied van harmonica behoorden: Carey Bell, James Cotton en Junior Wells. Maar dit drietal, en tal van andere meesters op het kleine instrumentje, wisten dat er dan nog een was die nog een stukje beter was en daar keken ze allen naar op: Little Walter. Nu is de tijd rijp voor Billy Branch om een hulde te brengen aan die absolute grootmeester van de harmonica middels dit veertien tracks tellende album. Elk nummer werd eerder opgenomen door Little Walter, maar Billy brengt hier eigen versies van deze bluesklassiekers. Samen met pianist Sumito “Ariyo”Ariyoshi, gitarist Giles Corey, bassist Marvin Little en drummer Andrew “Blaze” Thomas brengt Billy Branch (harmonica, vocals) hier schitterende interpretaties van deze klassiekers die mooi op zichzelf staan. Pure Chicago-blues in al zijn glorie van vijf artiesten die elk op zich tot de huidige bluestoppers behoren op hun instrument. Beluister dit album zonder vooroordelen alsof de nummers gloednieuw zijn en ontdek een muzikale pracht waar blues de basis vormt, en waar accentjes rock, funk, soul en zelfs gospel worden aan toegevoegd. Telkens opnieuw verbaast het vijftal je. Na beluistering van dit album ga je dan op zoek naar de originele opnames door Little Walter zelf en ontdek je nog extra pure klasse en besef je wat een immens schitterend oeuvre Little Walter ons heeft nagelaten. Daarna pas kan je inschatten hoeveel respect Billy Branch en zijn “Sons Of The Blues” hebben gehad voor deze nummers van deze grootmeester en er toch een eigen gezicht hebben op gekleefd. Het album wordt afgesloten met gesproken tekst van Marion Diaz die herinneringen ophaalde aan haar vader: een schitterende afsluiter als eerbetoon aan een van de absolute meesters op harmonica.

Luc Ghyselen (88)

Alligator Records ALCD 4992

Tracklist: 1. Nobody But You 2. Mellow Down Easy 3. Roller Coaster 4. Blue And Lonesome 5. Hate To See You Go 6. My Babe 7. Juke 8. Last Night 9. Just Your Fool / Key To The Highway 10. Boom Boom Out Go The Lights 11. It’s Too Late Brother 12. One More Chance With You 13. You’re So Fine 14. Blues With A Feeling 15. Remembering Little Walter by Marion Diaz