Exoto: Absolution In Death

Het Belgische death metal ensemble Exoto werd reeds in 1990 boven het doopvont gehouden. Een paar demo’s, een single en twee full-albums werden in een tijdspanne van zo’n zes jaar op de markt gebracht, waarna het doek viel over Exoto. In 2013 werd de band nieuw leven ingeblazen door vocalist Chris Meynen. Al vlug werd een nieuw full-album gepresenteerd maar al even vlug verdween Exoto eigenlijk terug van de radar, al zullen een heel pak strubbelingen om een vaste line-up te vinden daar wel debet aan geweest zijn. Nu lijkt het terug de goede kant op te gaan want met een gloednieuwe ep onder de arm bevestigd Exoto dat men nog steeds in staat is om knap werk af te leveren. Zes tracks telt het schijfje als we de instrumentale intro, ‘Walkers’, mee rekenen. Deze intro is een dreigend stukje muziek geworden zonder dat de heren echt hun muzikale koers kenbaar maken. Dit gebeurt wel meteen met ‘When No Dreams Remain’, een mooi opgebouwde death metal track waarin men agressief en krachtig van leer trekt, maar ook de nodige techniciteit en variatie in tempo en ritme weet in te bouwen om je aandacht vast te houden. De toon is meteen gezet voor de rest van de ep. Goed opgebouwde nummers waar kracht van uit gaat, een heel pak tempo en ritme wisselingen, melodieuze gitaarsolo’s, en de rauwe dreigende vocalen van Chris. En zonder dat dit een “must have” schijfje is geworden, levert Exoto met deze nieuwe ‘Absolution In Death’ een mooi visitekaartje af die hen terug op de juiste weg moet kunnen zetten wat betreft de uitbouw van een muzikale carrière. Echte uitschieters komen niet aan bod – miskleunen al helemaal niet – en als we een nummer moeten aanduiden als het meest geslaagde kiezen wij voor het zich langzaam op gang trekkende ‘Floating (To Hell)’ dat later toch een stevig tempo ontwikkelt en ondertussen een furieuze dreigende kracht uitstraalt.

Luc Ghyselen (78)

Dead By Dawn Records DBD 003

Tracklist: 1. Walkers (Intro) 2. When No Dreams Remain 3. Consumed By Insanity 4. Liquefy Your Enemies 5. Floating (To Hell) 6. Absolution In Death