Motor!k: Motor!k

Dirk Ivens (Absolute Body Control / The Klinik / Dive en Sonar), Dries D’Hollander (Suburb Songs) en Joeri Dobbeleir (The Whereabouts of J. Albert ) vormen samen het project Motor!k. De heren brengen een titelloze plaat uit waarbij krautrock perfect wordt verbonden met psychedelische muziek en EBM. Vaak binnen dromerige sferen, maar ook deelt de band enkele stevige uppercuts uit. Een gevarieerde elektronische parel, van artiesten die eigenlijk niets meer moeten bewijzen maar zich kostelijk amuseren binnen dit project. Dat is wat we voorgeschoteld krijgen. ‘Static’ is een vrij monotone song, waarbij drum en bas elkaar aanvullen. Gekruid met elektronisch, hypnotiserend vernuft, kom je in een trance terecht, want de sound heeft inderdaad een opvallende bedwelmende inwerking op het gemoed. Zonder echter te melancholisch te gaan klinken, het zijn eerder statisch – zoals de titel zegt – aanvoelende songs. Maar eveneens enorm verslavende. In diezelfde lijn ligt Sliding. Langzaam doet Motor!k je bewust wegzweven naar andere oorden, de lekker aanstekelijke beats zorgen er dan ook voor dat je gaat zweven over die dansvloer. Want ondanks die eerder vernoemde monotone aanpak, zijn dit dus best dansbare songs geworden. ‘Colder’ brengt je wederom in dromerige atmosferen, prompt ben je niet meer van deze wereld. En dat zonder gebruik te maken van geestesverruimende middelen. Ook bij het daarop volgende ‘Stellar’ worden diezelfde begane wegen verder bewandeld. Op een zeer intensieve, haast intieme wijze, weet Motor!k in eerste instantie, door middel van deze vier eerste parels je letterlijk te bedwelmen en net als je in dromenland bent aanbeland spat die bubbel uiteen. Want geleidelijk aan worden de krautrock registers op een botsende wijze open gegooid. Een elan dat wordt voortgezet op ‘Neutrinos’. Afsluiten doet de band met ‘Static (Reprise) , op diezelfde wijze als voordien, maar toch net iets anders. Besluit: Motor!k brengt een sfeervolle krautrock schijf op de markt, overgiet die met voldoende dromerige sausjes, maar kruid die net genoeg om je niet in slaap te wiegen. De best hypnotiserende inwerking, en botsende beats, zetten je dus eerder aan tot dansen, waardoor je heupwiegend u gewillig laat meedrijven naar heel andere oorden. De heren weten dankzij die uiteenlopende legendarische projecten ondertussen perfect waar ze mee bezig zijn. Dit resulteert in een aanstekelijke krautrock schijfje, dat teruggrijpt naar de basis van die muziekstijl maar overgoten met voldoende wendingen en andere verrassende beats en naklanken, waardoor je bij de les blijft. Wie houdt van het betere krautrock werk, waarbij ook buiten het comfort zone van deze muziekstijl wordt gekeken, zal in deze knappe plaat, gebracht door levende legendes binnen de elektronische muziek, zeker zijn gading vinden. Dat is meteen onze eindconclusie.

Erik van Damme (80)

Out Of Line Music

Tracklist: 1. Static 2. Sliding 3. Colder 4. Stellar 5. Neutrinos 6. Static (reprise)