The Ritualists: Painted People

The Ritualists zijn een uit NY afkomstige post punkband die zijn inspiratie haalt bij artiesten als Velvet Underground, David Bowie, Duran Duran of Suede, om maar een paar voorbeelden te geven. De band grijpt dus heel bewust naar het verleden, zeker die jaren ’70 tot ’80 en overgiet het met een dosis psychedelische rock uit bijvoorbeeld de jaren ’60. Met ‘Painted People’ brengt de band zijn debuut op de markt en verbindt die verschillende decennia perfect met heden en toekomst. Met ‘Rattles’ laat The Ritualists prompt in zijn kaarten kijken. Net het feit dat tijdloze muziek uit dat rijkelijk verleden in een nieuw kleed wordt gestopt, en daar bewust melancholie van de bovenste plank wordt aan toevoegt. Het is alvast één van die elementen die ons over de streep trekken. Vooral dat veelkleurig en bijzonder tot de verbeelding sprekende vocale inbreng, los van instrumentale virtuositeit is een enorme meerwaarde binnen het geheel. Een stem die bovendien zelfs wat bevreemdend en mysterieus klinkt met momenten. Dit alles doet ons ook bij de daarop volgende songs ‘Ice Flower’, ‘Worthiest One’ tot ‘Starry Night’ met verstomming achterblijven. Diezelfde weg wordt verder ingeslagen op de daarop volgende songs als ‘Starry Night, ‘Im With The Painted People’ tot ‘True Dictator’. Het is in deze tijden onmogelijk geworden om uniek voor de dag te komen, Dat doet The Ritualists ook niet op dit knappe debuut. Dat laatste blijkt ook uit afsluiter ‘Sunset’. Maar door die extra sausjes melancholie te overgieten met voldoende psychedelica tot mysterieuze soundscapes, zitten ook wij van begin tot einde op de toppen van onze tenen te genieten van zoveel virtuositeit en veelzijdigheid. Besluit: The Ritualists mogen dan een zoveelste band lijken die bewust grasduint doorheen een rijkelijk post punk en aanverwant verleden. Door dit soort grensverleggende post punk te brengen, overgoten met voldoende psychedelische elementen en de nodige melancholie, komt deze New York band er zonder verpinken mee weg. En zijn ze dan ook zonder meer een mooie aanwinst binnen voornoemde muziekstijlen. Kortom: Met dit debuut, deze ‘Painted People’ dus, horen we vooral een band die datzelfde verleden verbindt met voldoende ingrediënten uit het heden, om ons bij de les te houden. En meteen naar de toekomst kijkt, want de heren durven te experimenteren met deze sound tot het oneindige.

Erik van Damme (80)

Out Of Line Music

Tracklist: 1. Rattles 2. Ice Flower 3. Worthiest One 4. She’s The Sun 5. Starry Night 6. I’m With The Painted People 7. Over The Lie 8. Darling 9. True Dictator 10. Sunset