Besvärjelsen: Frost (ep)

Het Zweedse Besvärjelsen werd in 2014 opgestart. Muzikaal liggen de roots van dit gezelschap in doom, maar invloeden uit psychedelica, metal, stoner rock en folk zorgen voor extra accenten zodat je de muziek van Besvärjelsen ruimer mag zien dan doom. Een eerste ep, ‘Villfarelser’ was er reeds in 2015. Die werd het jaar nadien opgevolgd door een tweede ep: ‘Exil’. Vorig jaar was er dan het acht tracks tellende debuutalbum (‘Vallmo’). En dat album zorgde er in ieder geval voor dat de band in het thuisland op heel wat bijval kon rekenen: lovende kritieken in de pers, concerten in grotere zalen (o.a. als support voor Deep Purple) en zelfs wat radio aandacht. Dat laatste zien we hier in België niet meteen gebeuren. En nochtans … ‘Frost’, het nieuwste werkstuk van het vijftal – Andreas Baier (gitaar, vocals), Staffan Stensland Vinrot (gitaar, vocals), Johan Rockner (bass, vocals), Lea Amling Alazam (lead vocals) en Erik Bäckwall (drums) – telt vijf nummers die een heel knappe mix laten horen van doom, psychedelica, metal en folk. De basis wordt inderdaad gevormd door doom. Dat betekent een slepend, eerder sloom en traag, tempo met toch een pak variatie zonder dat men in overdrive gaat. Een heel pak distortion op de gitaren is er ook te horen terwijl de vocalen van Lea zowel krachtig als zweverig en folky kunnen klinken al naar gelang het tempo, ritme of kracht dat men op dat ogenblik gebruikt. Sporadisch krijgen haar vocalen steun van de mannelijke collega’s, maar die blijven wel in de achtergrond steken. Besvärjelsen zorgt in ieder geval voor een beklijvende trip doorheen hun muzikaal spectrum die je vanaf opener ‘When We fall’ meevoert naar hogere sferen. Je komt pas met beide voeten op aarde terug na het wegsterven van de laatste klanken van afsluiter ‘Past In Haze’. Of ‘Frost’ echt voor de doorbraak van Besvärjelsen zal zorgen zal de toekomst moeten uitwijzen, maar dat het vijf tracks tellend schijfje een mooi visitekaartje van de band is geworden zullen we niet ontkennen. Geef het een kans en zeker liefhebbers van doom en psychedelica kunnen hier warm voor gemaakt worden.

Luc Ghyselen (72)

Blues Funeral Recordings

Tracklist: 1. When We Fall 2. All Things Break 3. In The Dark 4. Human Habits 5. Past In Haze