Belenos: Argoat

Belenos is een Frans project van ene Loïc Cellier waarmee hij een beklijvende en zinderende mix brengt van black metal en pagan metal. ‘Argoat’, het nieuwste album onder de naam Belenos, is het achtste full-album sinds de opstart in 1995. Negen nummers lang, goed voor iets meer dan vijftig minuten luisterplezier, wordt je meegenomen in de donkere, beklijvende muzikale wereld van Belenos, die de God was in de Keltische mythologie van de zon en van warme genezende krachten. Track na track verwerkt Loïc hier geluiden uit de natuur in zijn stevige en krachtige black metal waarvan ene pak dreiging en duisternis uitgaat. Zonder veel poespas gaat hij van start met ‘Karvden’ waarin heel zware en stevige riffs meteen de toon zetten. Die worden aangevuurd door snelle drumpatronen en worden overgoten met dreigende rauwe en donkere vocalen die nu en dan wat extra kracht meekrijgen door wat koorzang. De toon is meteen gezet voor wat nog komen moet, want erg veel wijkt Loïc niet van de geijkte paden af. En dat is best OK wat ons betreft, want een goede formule moet je niet telkens willen veranderen. Toch zit er voldoende variatie in het geheel om het boeiend en spannend te houden. Dat doet Belenos vooral aan de hand van ritme en tempo wisselingen en mooie, kortstondige, melodieuze en rust brengende passages. Belenos brengt niet echt iets vernieuwend, maar zorgt opnieuw voor een schijfje die liefhebbers van pagan black metal heel wat luisterplezier zal bieden. Dit is een heel energiek en gedreven gebracht nieuw werkstuk.

Luc Ghyselen (80)

Northern Silence Productions NSP 174

Trcaklist: 1. Karvden 2. Bleizken 3. Argoat 4. Nozweler 5. Huelgoat 6. Dishualder 7. Duadenn 8. Steuziadur 9. Arvestal