Disowning: Human Cattle

Disowning blijkt een vrij nieuwe band te zijn opgestart in Frankrijk, maar ook Quebec, Canada wordt genoemd als uitvalsbasis van dit death metal ensemble. ‘Human Cattle’ is het eerste full-album van dit gezelschap en telt tien tracks die samen goed zijn voor een kleine veertig minuten metalen doodsplezier. De heren weten van wanten en hun nummers zijn goed opgebouwd en bevatten het nodige technische vernuft om het spannend te houden. Niet dat we echt overweldigd worden, maar de heren weten er toch voldoende spanning in te houden. Mooie drumpatronen, stuwende basslijnen die soms eens proberen om te bovenhand te nemen, krachtige en stevige riffs, en heel knappe melodieuze gitaarsolo’s. De rauwe doodsrochel die er bij hoort, hoor je, bij wijze van spreken dan toch, ook op vele andere death metal albums. We bedoelen maar: vocaal steekt Disowning er zeker niet bovenuit en blijven ze mooi binnen de lijntjes kleuren. Toch is ‘Human Cattle’ een goed album geworden, getuige daarvan is het feit dat we meteen spontaan de “repeat-knop” van onze cd-speler indrukten toen het album een eerste keer zijn rondjes draaide. Nee, een absolute “must have” is ‘Human Cattle niet geworden, maar het lijkt ons wel een album dat als een heel mooi visitekaartje kan gebruikt worden. En …, wij zijn er eigenlijk van overtuigd dat er nog meer in zit voor Disowning. Daarmee bedoelen we dat we denken dat de heren binnen afzienbare tijd met beter werk op de proppen zullen komen. Wij kijken er alvast naar uit, terwijl we ondertussen nog maar eens de “repeat-knop” van onze cd-speler indrukken. Moeten we dit dan onderbrengen in het subvakje “aanstekelijke” death metal? Hoe dan ook, dat is knap, sterk en krachtig, … meer moet het echt niet zijn om MUSIKA over de streep te trekken.

Luc Ghyselen (80)

Xenokorp XKR023CDLE

Tracklist: 1. Ghost Area 2. Battle Of Neverness 3. Another Piece In My Collection 4. Intoxicated By This Illusion 5. Suffocated By My Walls 6. The Servants Of Chaos 7. Inner Emptiness 8. Alone On This Dark Path 9. Human Cattle 10. The Storm Before The Storm