Victims: The Horse And The Sparrow

Victims is een Zweedse hardcore / punk band die in 1997 werd opgestart in de buurt van Nyk√∂ping, maar tegenwoordig Stockholm als uitvalsbasis heeft. Naast een aantal splits en ep’s telt hun discografie ook al een zestal full-albums zodat dit nieuwste werkstuk nummer zeven zou zijn, als we de tel goed hebben bijgehouden. Het huidige viertal laat er geen gras over groeien en gaat er meteen stevig tegenaan met het titelnummer dat perfect in een straatje met tijdloze punk nummers past. Rauwe vocalen en een no nonsense aanpak die energie en gedrevenheid uitstralen zoals we die ook hoorden in de begin periode van punk. De toon lijkt gezet en ‘The Birth Of Tragedy’ gaat op de ingeslagen weg verder. Het nummer beukt je genadeloos neer, maar kent een paar vrij verrassende breaks die rust brengen. Maar, niet getreurd want met het energieke en op speed gebrachte ‘There’s Blood On The Streets’ krijgen we een stevige trap onder onze kont die ervoor zorgt dat we ons twee minuten in het zweet staan te springen. ‘We Fail’ wordt ingezet met een lange gesproken monoloog met hun kijk op een deeltje van de wereld problematiek. Na een instrumentaal stukje wordt de monoloog verder gezet om uiteindelijk uit te monden tot een krachtig statement. Met ‘Fires Below’ keren we terug naar de energieke punk sound die we echt wel waarderen: gedreven, energiek, brutaal en agressief. Het korte en gebalde ‘The Sea And Poison’ is misschien wel het zwaarste nummer op dit album: hier wordt je werkelijk omgeven door een immense woedende kracht. Men gaat stevig, gedreven en energiek verder met ‘Hell Is Full Of Good Intentions’ met die rauwe vocalen als voornaamste blikvanger. Ook het afsluitende ‘Revenge Of Our Fathers’ blijft ongenadeloos op je in beuken zodat je na beluisteren van deze ‘The Horse And The Sparrow’ murw geslagen achter blijft in een hoekje van de kamer. Victims heeft na al die jaren nog niets aan kracht en intensiteit verloren zodat zeker liefhebbers van de band zelf, maar ook van het (sub)genre in het algemeen, dit nieuwste werkstuk blindelings aan hun collectie kunnen toevoegen.

Luc Ghyselen (80)

Relapse Records

Tracklist: 1. The Horse And The Sparrow 2. The Birth Of Tragedy 3. There’s Blood On The Streets 4. We Fail 5. Fires Below 6. The Sea And Poison 7. Hell Is Full Of Good Intentions 8. Revenge Of Our Fathers