Children Of The Sün: Flowers

Het Zweedse Children Of The Sün werpt ons met dit debuut vijftig jaar terug in de tijd. Toch klinkt de mix van rock, blues, folk en country van dit achttal allerminst gedateerd. Zeven volwaardige nummers en een korte instrumentale intro om de toon te zetten zijn voldoende om ons zo’n vierendertig minuten lang in de ban te houden van een massa aan schoonheid. We horen invloeden langskomen van een heel pak supersterren uit de golden sixties: Janis Joplin, Free, The Almann Brothers Band, Jefferson Airplane, Mama’s & Papa’s, Canned Heat, … Het zit allemaal wondermooi verweven in de sound van dit gezelschap. Vooral het vocale aspect trekt ons telkens opnieuw over de streep. Vooreerst is er de wondermooie stem van lead vocaliste Josefina Berglund Ekholm die zowel soulvol als melodieus als krachtig klinkt en ons keer op keer kippenvel momenten bezorgt. Die wordt dan, vooral tijdens de refreinen, extra ondersteund door koorzang (Ottilia Berglund Ekholm en Wilma Ås): nog zo’n typisch hippie sixties sound gegeven. Maar ook op puur instrumentaal vlak weet de band te bekoren. Bass (Ida Wahl) en drums (Christoffer Eriksson) zetten de lijnen uit en krijgen mooie, maar doeltreffende steun van extra percussie (Sara Berkesi). Keyboards (Anna Nilsson) en gitaar (Jacob Hellenrud) proberen geregeld hun deeltje in de spotlight mee te pikken, maar worden keer op keer overschaduwd door de bekoorlijke vocalen van Josefina. Het achttal was vorig jaar de grote winnaar van een muziekwedstrijd in Zweden (Livekarusellen) waarmee ze hun thuisland inpalmden. Nu volgt de rest van Europa en wie weet de wereld. Met name liefhebbers van sfeervolle sixties styled muziek moeten dit beslist aan een luisterbeurt onderwerpen. Het eindresultaat zal telkens hetzelfde zijn: ze gaan deze Children Of The Sün omarmen en deze ‘Flowers’ aan hun collectie toevoegen.

Luc Ghyselen (85)

The Sign Records

Tracklist: 1. Flowers (intro) 2. Her Game 3. Emmy 4. hard Workin’ Man 5. Sunchild 6. Flowers 7. Like A Sound 8. Beyond The Sun