Alkhimya: Emergence

Alkhimya is een Franse band, opgestart in 2012 in de buurt van Mulhouse. Het gezelschap brengt een mix van black metal en death metal met wat atmosferische stukjes tussendoor en deze ‘Emergence’ is hun debuut-album. Eerder, in 2016, was er reeds de vier tracks tellende titelloze debuut-ep. En voor wie die niet in huis heeft: heb geen vrees, want de vier nummers die de band toen vrij gaf, kan je hier ook vinden. En eigenlijk klinkt het gezelschap niet verkeerd, al kleurt men braafjes binnen de lijntjes van het black metal / death metal genre. Opener ‘Odysse’ zet meteen de toon met een krachtig en stevig geluid. Donderende drums, stuwende bassen, krachtige riffs en een zware grommende stem die voor extra dreiging en duisternis zorgt. Een tapijt van keyboards stopt alle gaatjes dicht en zorgt voor een atmosferisch gevoel. Ja, zo mag Alkhimya er nog een aantal brengen: wereldschokkend is het allerminst, maar wel voldoende om eens geboeid te houden. Het tweede nummer, ‘The Fateful Path’, opent al even expressief, maar plots komen vrouwelijk vocalen roet in het eten gooien. Precies alsof men plots de weg naar dark wave of aanverwante muziekgenres wil inslaan. Misschien een leuke vondst, maar dan moeten die vocalen wel mooi aansluiten op het niveau van de mannelijke grommende stem en het muzikale geheel. En net dat doen die niet. Ook in andere tracks duiken de vrouwelijke nog op en telkens voelt het voor ons niet goed aan. We willen Alkhimya dan ook de raad geven om die vrouwelijke vocalen achterwege te laten, willen ze op onze waardeladder gaan stijgen. We weten het wel: ook wij hebben de waarheid niet in pacht, maar wij zijn alvast geen fan van de vrouwelijke vocalen die, naar ons gevoel, ook niet even toonvast klinken. En terwijl we toch opmerkingen aan het maken zijn: ook de keyboards mogen een stuk minder in de mix. Zo zorgt Alkhimya voor een leuk album voor vrienden en kennissen die ook wel goed over de toonbank zal gaan na live concerten van het gezelschap. Maar om echt nationaal of internationaal door te breken, is er toch een pak meer nodig. En opgelet voor wie het album tot het einde uitzit: afsluiter ‘Sehnsucht’ mag je als een mix van death metal en folk metal beschouwen.

Luc Ghyselen (72)

Sleaszy Rider Records

Tracklist: 1. Odysse 2. The Fateful Path 3. No More Lies 4. fallen 5. Earth Dance 6. Another Dimension Of Mine 7. Blinded Soul 8. Dark Messiah 9. Under Moonlight 10. New Era 11. Sehnsucht