Abbath: Outstrider

Ik mag hopen dat iedereen ondertussen het verhaal van Abbath kent en we ons deze keer kunnen concentreren op waar het om gaat, namelijk de muziek. Ja, het is spijtig als bands splitten en ieder zijn eigen weg gaat, maar dit is nu éénmaal het leven. Abbath verblijdt ons inmiddels met zijn tweede album onder de naam Abbath. Op zijn gelijknamig debuut vloog Abbath er meteen in middels ‘To war!’. Op ‘Outstrider’ kiest Abbath voor een andere aanpak: ‘Calm In Ire Of Hurricane’ is een nummer dat rustig opbouwt en ineens opentrekt om zijn volle schoonheid te tonen. Van een geslaagd alternatief begin gesproken. ‘Bridge Of Spasms’ is black metal pur sang. ‘The Artifex’ is een gelijkaardig fabricaat, maar misschien net iets minder dan ‘Bridge …’. Met ‘Harvest Pyre’ zijn we weer waar we moeten zijn, namelijk aan de top van de black metal. Wat een beest van een nummer, maar ook wat een schoonheid. Abbath is de meester magicus die het onverzoenbare lijkt te kunnen mengen tot één verrassend en adembenemend geheel. Ik zie natuurlijk de bui al hangen. Er zullen er zijn die Immortal beter zullen vinden dan Abbath en het omgekeerde zal ongetwijfeld ook opdoemen, maar laat ons duidelijk zijn Abbath weet hoe hij een song moet schrijven. Laat u niets anders wijsmaken, want dan ontzegt u zich een sterk staaltje black metal. En het nummer ‘Outstrider’ is daar het perfecte voorbeeld van. Ik zou durven stellen dat anno 2019 Abbath hét gezicht is van black metal. Verder krijg je nog ‘Scythewinder’, Hecate’ en ‘Pace Till death’. Dit laatste nummer, een Bathory cover, krijg je enkel bij de gelimiteerde versie van ‘Outstrider’. Wees dus snel of heb eeuwig spijt. Er staat geen slecht nummer op dit album. Meer en meer zijn er artiesten die liever vijf goede dan tien middelmatige songs wensen af te leveren. Deze tactiek die teruggaat tot het begin van de popmuziek lijkt me de meest duurzame. Ga maar eens na hoeveel nummers uit geliefde albums uit de jaren ’60, ’70 of ’80 telden. Abbath is een oude ziel in vitaal lichaam: Abbath is yin en Yang, Abbath is zwart en wit.

Frederik Blieck (94)

Season Of Mist SOM 517

Tracklist: 1. Calm In Ire Of Hurricane 2. Bridge Of Spasms 3. The Artifex 4. Harvest Pyre 5. Land Of Khem 6. Outstrider 7. Scythewinder 8. Hecate