Crystal Ball: 2020

Afkomstig uit hetzelfde bergwater als Gotthard en Krokus, hebben de heren van Crystal Ball in hun twintigjarige bestaan een tiental albums uitgebracht. Hieruit werd een selectie van twintig nummers gemaakt, gebaseerd op de meeste streams en voorkeurslijstjes van de fans. Deze nummers werden hier en daar bijgewerkt, netjes opnieuw opgenomen en in een ‘Best Of’ onder de titel ‘2020’ op een dubbele cd uitgebracht. Goed voor meer dan tachtig minuten Zwitserse muzikale trots, waarmee ze van plan zijn om in 2020 op tournee trekken. Grote verrassingen moeten we dus niet verwachten, maar het is een feit dat met deze twintig nummers de muzikale kern van de band verzameld werd. Mooi verdeeld uit de twee decennia staan ook de nummers van de eerste tien jaar op de eerste schijf. We overlopen even de albums. Het begon allemaal met het eerste album ‘In The Beginning’ van 1999. Dit is vertegenwoordigd met ‘Lay Down The Law’. Altijd leuk dat een band trots is op zijn oorsprong. De opvolger, ‘Hard Impact’, kwam het jaar erop al uit en hiervan werd het ritmische ‘Soul Mate’ geselecteerd. ‘Virtual Empire’ uit 2002 staat zijn mannetje met het rustigere vocaal gerichte ‘Am I Free’ en ‘Dance With The Devil’. ‘HELLvetia’ uit het gelijknamige album uit 2003 is misschien een klassieker, het blijft een nummer dat tot de verbeelding spreekt. Al is het van de backing vocals, het akoestische gitaarmomentje, de gierende gitaarsolo’s of gewoon het zalige ritme waarop deze schijf van start gaat. Ook ‘My Life’ vinden we terug, alsook het opgewekte ‘Forever And Eternally’ dat de eerste schijf afsluit. Het jaar 2005 was het moment dat ‘Time Walker’ gereleaset werd en hieruit komen het bombastische ‘He Came To Change The World’ en het met piano-intro startende ‘Mozart Symphony’. Uit ‘Secrets’ van 2007 krijgen we het vingervlugge en catchy ‘Moondance’. Daarna was er wat beweging in de line-up. Zo kwam er in 2010 een switch achter de microfoon. Steven Mageney nam de fakkel over van Marc Sweeney. Op de tweede schijf staan nummers van de laatste tien jaar. Uit het album ‘Dawnbreaker’ uit 2013 vinden we slechts ‘Anyone Can Be A Hero’ terug, maar dat melodieuze nummer werd daarbij nog eens heftig met gitaarsolo’s gekruid, dat dit wel een oorwormpje is dat niet kon ontbreken. Het album ‘Liferider’ uit 2015 bleek sterk aan te slaan bij de fans, want maar liefst vier nummers haalden het tot dit verzamelalbum. Eigenlijk is dat niet verwonderlijk, het zijn vier pareltjes. De tweede schijf opent met de knaller ‘Paradise’, gevolgd door het ritmische en tot-headbangen-dwingende ‘Mayday’. Ook het strijdvaardig beukende ‘Hold Your Flag’ en een krachtige versie van ‘Eye To Eye’, waar Noora Louhimo (Battle Beast) vocaal bijtreedt, vinden we hier terug. De opvolger ‘Déjà-Voodoo’ uit 2016 is ook vertegenwoordigd met de titeltrack ‘Déjà-Voodoo’ met Stefan Kaufmann (ex-Accept, ex-U.D.O.) op akoestische gitaar, ‘Suspended’ en ‘Director’s Cut’ die tevens de afsluiter is van het album. Het is natuurlijk een studio-album, waar alles zijn nodige tijd kon nemen om alles perfect te krijgen, maar ook live zijn de heren nog steeds sterk bezig. Ik kon ze vorig jaar nog in de Bosuil aan het werk zien met hun Crystallizer tour. Daaruit zijn het energieke ‘Alive For Evermore’ en de uitnodigende meezinger ‘Curtain Call’ ook op het 2020-album terug te vinden. Met een sterke line-up, bestaande uit vocalist Steven Mageney, Scott Leach op lead- en ritmegitaar, alsook keyboard, Tony T.C. Castell op ritme gitaar, drummer Marcel Sardella en Cris Stone op bas zorgen de heren van Crystal Ball voor een Zwitsers uithangbord om U tegen te zeggen. Mooi verdeeld over de tien albums vinden we telkens de toppers terug. De tracklist werd zo geselecteerd dat ook de volgorde boeiend blijft. Geen wonder dat dit album dan ook een klein anderhalf uur puur genieten geworden is. Jammer dat hun grote doorbraak tot op heden uitgebleven is. Misschien is dat wel omdat ze te dicht bij hun traditionele klank blijven of zelden buiten de Zwitserse grens live aan het werk te zien zijn. Deze collectie geeft in elk geval een mooie muzikale weerspiegeling van hun evolutie in hun carrière en hopelijk zijn ze klaar voor een volgende twintig jaar.

Rocking Klingon (85)

Massacre Records MASDP 1069

Tracklist: cd1: 1. HELLvetia 2. Moondance 3. Soul Mate 4. Lay Down The Law 5. He Came To Change The World 6. Dance With The Devil 7. Mozart Symphony 8. My Life 9. Am I Free 10. Forever And Eternally / cd2: 1. Paradise 2. Mayday! 3. Alive For Evermore 4. Hold Your Flag 5. Eye To Eye 6. Suspended 7. Déjà-Voodoo 8. Anyone Can Be A Hero 9. Curtain Call 10. Director’s Cut