Raismes Fest 2019: een compleet overzicht.

Op zaterdag 14 en zondag 15 september is er een nieuwe editie van Raismes Fest, de eenentwintigste ondertussen, in het Franse Raismes, zo’n vijf kilometer van Valenciennes en dus heel vlot te bereiken voor het Belgische publiek. Achttien bands maken er dit jaar hun opwachting en wij zorgen, zoals je van MUSIKA mag verwachten, voor een beetje duiding.

Op zaterdag 14 september mogen vijf Franse bands voor de eerste opwarming zorgen, waarna vier internationale bands de eerste dag mogen afsluiten.

Er is het Franse pop / punk gezelschap Come Unstuck dat hier een thuiswedstrijd mag afhaspelen. Dit vijftal komt immers uit de buurt, werd opgestart in 2017 en heeft met ‘The Ground Rules’ een vijf tracks tellende ep op de markt.

Sweet Needles is een vijftal uit de buurt van Parijs, opgestart in 2012, dat tekent voor een mix van heavy metal en hard rock. Wij, van MUSIKA, zagen hen reeds eerder aan het werk en waren toen (zie onze rubriek “Concert Review”) niet volledig overtuigd, maar misschien kan het kwintet ons nu wel overtuigen.

58 Shots is een classic rock kwartet dat sinds 2011 aan een muzikale carrière bouwt. We weten dat de heren uit de buurt van Belfort komen, maar tasten verder wat in het duister omtrent dit viertal.

MolyBaron werd in de buurt van Parijs opgestart in 2017 door de uit Dublin, Ierland afkomstige Gary Kelly. Het gezelschap zorgt voor ene mix van hard rock en metal met progressieve elementen.

Laura Cox Band komt ook al uit de buurt van Parijs alwaar de band rond de bevallige frontdame in 2013 werd opgestart. Het kwartet zorgt voor een mix van blues rock, hard rock en Southern Rock en zorgde in 2017 met ‘Hard Blues Shot’ voor een eerste full-album.

DeWolff is een uit Geleen, Nederland afkomstig trio dat in 2007 werd opgestart en een mix brengt van psychedelica en blues rock. De heren hebben reeds een twaalftal albums op de markt waaronder een pak live registraties. Het drietal staat er dan ook om bekend dat men tijdens live concerten stevig van leer trekt.

Zodiac is een Duits viertal dat in 2010 werd opgestart en sindsdien hun visie op een mix van classic rock, blues rock en hard rock laat horen. De heren hebben vier studio-albums op d emarkt zodat ze gemakkelijk een mooie setlist kunnen samenstellen voor hun live concerten.

H.E.A.T. Komt uit Zweden en is toch een van de toonaangevende bands als het aankomt op een mix van arena rock, melodic rock, glam metal en AOR. De band werd in 2007 opgestart en zorgde reeds voor vijf full-albums waarvan ‘Into The Graet Unknown’ (2017) het meest recente is. Tijdens de Europese tournee voor dat album hielden de heren ook een tussenstop in België en wij, van MUSIKA, waren toen danig onder de indruk van dit vijftal. (zie onze rubriek “Concert Review”).

Glenn Hughes mag de eerste dag van Raismes Fest editie 2019 afsluiten. Samen met zijn kompanen wil hij dat doen aan de hand van een set die als titel “Glenn Hughes performs Classic Deep Purple” mee krijgt. Dan weet je natuurlijk reeds dat je op muzikaal gebied gebeiteld zit. Hopelijk is de live performance van Glenn Hughes en de zijnen even sterk en strak.

Voor dag twee van Raismes Fest, zondag 15 september, worden ook al negen bands aangekondigd.

Met Octane is er slechts een Franse band van de partij. Dit viertal zorgt voor een mix van hard rock en metal en dat sinds 2015.

Massive is een Australisch viertal dat in 2014 van start ging. Ze halen de mosterd bij bands als Rose Tattoo, AC/DC, The Answer, Rival Sons en Guns ‘n’ Roses. Mogen we daaruit concluderen dat we goed zitten voor een stevige mix van hard rock ‘n’ roll, hard rock en classic rock?

Het Britse Tokyo Blade ontstond in 1982 en mag je dus gerust in het valje Heavy metal / NWOBHM plaatsen. De band heeft onder verschillende namen een voorgeschiedenis die terug gaat tot 1979 maar het is pas met de naam Tokyo Blade dat er echt respons komt. Na negen jaar, en zes full-albums, viel het doek uiteindelijk toch. Tussen 1995 en 1998 was er een heropflakkering, maar het is pas sinds 2007 dat de band weer echt actief is.

Aaron Buchanan And The Cult Classics is een Britse band die draait rond voormalig Heaven’s Basement vocalist Aaron Buchanan. Ze brengen een mix van rock en classic rock en onder die naam heeft de band een full-album op de markt (zie ook onze rubriek “CD Review”).

Het Zweedse Electric Boys staat voor een mix van glam metal en hard rock. De band werd in 1988 opgestart, maar hield het na drie full-albums zes jaar later al voor bekeken. In 2009 werd terug van start gegaan en ook nu zorgde de band reeds voor drie full-albums.

Het ook al uit Zweden afkomstige The Night Flight Orchestra is aan een stevige opmars bezig. Hun mix van aanstekelijke classic rock, hard rock en zelfs pop, zorgde reeds voor menig feestje (zie o.a. onze rubriek “Concert Review”), zodat ook wij nu al reikhalzend uitkijken naar de doortocht van dit gezelschap op Raismes Fest.

Wat we van Brian Downey’s Alive And Dangerous mogen verwachten, weten we niet echt. Dat de man jarenlang de ezelsvellen teisterde bij Thin Lizzy is natuurlijk geen geheim, dus verwachten we ons eerlijk gezegd aan een pak klassiekers uit het grote en rijkgevulde Thin Lizzy-repertoire.

Phil Campbell and The Bastard Sons mag deze editie van Raismes Fest afsluiten. De sound van dit gezelschap rond gitarist Phil Campbell ligt, zoals je kan verwachten, in het verlengde van Motörhead. Verwacht je dus aan een mix van stevige hard rock ‘n’ roll en heavy metal die de grond zal doen schudden en beven.

Dit wordt dus weer twee dagen lang genieten in Raismes. Meer info omtrent het festival kan je alvast vinden op www.raismesfest.fr