Sacrilege: The Court Of The Insane

Het Britse Sacrilege werd in 1982 opgestart tijdens de bloeiperiode van NWOBHM. Vijf jaar later, na drie demo’s viel het doek reeds over het gezelschap. Achteraf bekeken vraag je je soms af waarom de ene band het wel maakte en een andere niet. Tot in 2012 bleef het stil rond Sacrilege al bracht boegbeeld vocalist / gitarist Bill Beadle tussen 2009 en 2012 een paar albums op de markt met opnames van de band. Met deze ‘In The Court Of Insane’ krijgen we nieuw werk van deze Britse band aangeboden. En wat blijkt? De tien tracks op dit werkstuk sluiten perfect aan bij wat de band eerder uitbracht en kan je dan ook klasseren in het vakje heavy metal / NWOBHM. Daarmee willen we absoluut niet stellen dat dit oubollig klinkt, niets is minder waar. Je krijgt tien knap opgebouwde nummers inde stijl maar met een moderne productie en dus in een modern jasje gestoken met toch die typische sound die we zo konden waarderen in de jaren tachtig. Boegbeeld Bill (vocals, gitaar, keyboards) staat nog steeds als een goed schipper aan het roer. Hij laat zich, op dit album althans, omringen met Jeff Roland (bass) en Neil Turnbull (drums). Daar Bill enkel vermeld wordt als ritme gitarist, konden we tot op heden nog niet achterhalen wie voor de mooie melodieuze gitaarsolo’s zorgde. Het zijn vooral die laatsten die hier met de meeste indruk weglopen, zonder dat we de impact van de gedreven en krachtig klinkende ritmesectie willen minimaliseren. De keyboards worden meestal gebruikt als ondersteuning en om voor een vollere sound te zorgen, terwijl de krachtige vocalen van Bill zeker niet wereldschokkend zijn, maar echt wel passend klinken in het volledige plaatje. Echte pareltjes vonden we niet tussen de tien afgeleverde tracks, maar echte dieptepunten zijn evenmin te bespeuren, zodat liefhebbers van het (sub)genre het portemonnee mogen alvast boven halen want deze ‘The Court Of The Insane’ van Sacrilege is een heel mooie aanvulling op de collectie.

Luc Ghyselen (80)

Pure Underground Records PURCD 027

Tracklist: 1. Celestial City 2. Lies 3. The Court Of The Insane 4. Bring Out Your Dead 5. Depression 6. No Bequeath 7. The Prophet 8. Unhinged Mind 9. I Can Hear The Silence 10. Ride Free Total