Ungfell: Tôtbringære

‘Tôtbringære’ was het eerste full-album van Ungfell, een Zwitsers gezelschap met Zurich als uitvalsbasis. Ungfell werd in 2014 opgestart en zorgde al vlug voor een demo waarmee men hun visie op black metal aan de goegemeente wilde verkondigen. Wat later volgde een split met Dakhma. In 2017 werd dan dit negen tracks tellende full-album op de markt gebracht. Later volgden nog een full-album, ‘Mythen, Mären, Pestilenz’ (2018) en eerder dit jaar de singel ‘Das Hexenmal’. Daar ‘Tôtbringære’, dat in eigen beheer werd uitgebracht, op vrij goede kritieken kon rekenen, vindt men bij Eisenwald de tijd rijp om dat album terug beschikbaar te maken. Drijvende kracht achter Ungfell is ene Menetekel, die eigenlijk voor alles instaat met uitzondering van de drums. Hij zorgt dus voor de dolgedraaide riffs die je om de oren vliegen en de rauwe intense krijsende vocalen. Ook het folky sfeertje, dat in vele tracks opduikt, dankzij o.a. het gebruik van een accordeon en fluit is van zijn hand. Ene Infermità zorgt ervoor dat ook de drumpatronen even dolgedraaid zijn. Enkel tijdens ‘Das Hexenmal’ wordt die laatste vervangen door ene Vâlant. Niet dat dit echt verschil uitmaakt wat ook daar klinken de drums even waanzinnig. Niet alles klinkt even waanzinnig en opgefokt – gelukkig maar! –. Zo is er het o.a. het best wel rustgevende folkstuk waarmee ‘Trommler Tod’ eindigt een verademing in deze andere heel intense rit. Of we zelf dit werkstuk opnieuw op de markt zouden brengen? Hoogstwaarschijnlijk niet: we vinden dit heel zeker niet slecht, maar hebben toch de indruk dat er een heel pak beter werk in het (sub)genre te vinden is. Vooral de hoge krijsende vocalen zijn niet echt “our cup of tea” en een beetje meer folky inbreng had het geheel goed gediend. Maar dit is natuurlijk slechts onze bescheiden mening.

Luc Ghyselen (68)

Eisenwald

Tracklist: 1. Viures Brunst 2. Die Bleiche Göttin 3. Gottes Acker 4. Trommler Tod 5. Der Ûzsieche und sîne Grimmede 6. Wechselbalg 7. Slahtære 8. Der Opfersprung 9. Das Hexenmal