The Holeum: Sublime Emptiness

In 2016 bracht The Holeum, een Spaanse band, hun debuutalbum ‘Negative Abyss’ uit. Drie jaar later wordt ‘Sublime Emptiness’ op de metal wereld losgelaten. En die zal hier niet rouwig om zijn want het is verdorie een goede schijf geworden. Een zeer geslaagde mix van post black metal, hier en daar wat prog en aangevuld met wat doom en ambient. Afwisselend grunt en (zeer goede) cleane zang. ‘Obsidiana’ begint rustig als een kabbelend beekje om dan te versnellen met een zeer aangename riff en leuk tempo: niet te snel en te hard. De zang is hoofdzakelijk licht gegrunt en past perfect bij de sound, terwijl we op het eind van het nummer flarden cleane zang horen. Ook een speciale vermelding voor het prima drumwerk op dit nummer. ‘Geometric Dance’ begint zeer stevig met kordaat gegrunt, verandert dan naar ambient met zweverig tempo en zelfs trompetachtige geluiden, bijna jazzy om er dan weer erg hard in te vliegen. Een speciaal maar top nummer. Verder onthou ik ‘Drake Equitation’, een prima doom nummer. ‘Fractal Visions’ is een prima post black metal nummer waarbij agressie en melancholie hand in hand gaan met mooie tempo– en zangstijlwisselingen. ‘Metempsciciosis’ gaat op dit elan verder: weer zo’n beresterk nummer. Kenmerkend voor deze band is de afwisseling tussen agressie en melodie die op dit album wonderwel in elkaar vloeit. Klasse. En een speciale vermelding voor de hoes: het doet aan een tafereel uit Lord Of The Rings denken. Ja, The Holeum is een prima band met een knap afgewerkt product.

Bart Verlinde (85)

LifeForce Records LFR 192-2

Tracklist: 1. Obsidiana 2. Geometric Dance 3. Protoconsciousness 4. Drake Equation 5. Fractal Visions 6. Metempsicosis