Royal Republic: Club Majesty

Het Zweedse Royal Republic kan je onmogelijk in een bepaal muzikaal hokje drummen. De band werd in 2007 boven het doopvont gehouden en is met ‘Club Majesty’ aan zijn vierde full-album toe. Het nieuwste werkstuk telt elf tracks waar rock de basis vormt. Maar daar mixen de heren dan een heel pak andere invloeden door. Die gaan van pure disco tot sixties en seventies pop geluiden en een dosis funk. Misschien is dit viertal muzikaal – Adam Grahn (vocals), Hannes Irengård (gitaar), Per Andreasson (bass) en Jonas Almén (drums) – het best vergelijkbaar met hun landgenoten van The Night Flight Orchestra. In ieder geval levert het een immens aanstekelijke sound op waarbij stilzitten uitgesloten lijkt. Waarschijnlijk zullen fanaten van extreme metal dit toch links laten liggen als het aankomt om hun collectie uit te breiden, maar die gaan dan hoogstwaarschijnlijk wel mee uit de bol tijdens live concerten van dit kwartet. Indien onze nationale radiostations een beetje durf aan boord zouden willen leggen – en niet steeds opnieuw dezelfde namen op hun playlists willen plaatsen – heeft Royal Republic een heel pak songs die het uitermate goed zouden kunnen doen. Het zou diezelfde radiostations wat meer credit kunnen opleveren, maar we vrezen dat het gewoon bij whistful thinking van onze kant zal blijven. Enkel het best wel krachtige en zware, naar hun normen dan toch, ‘Like A Lover’ zou waarschijnlijk niet echt veel weerklank vinden bij de mainstream music minded gemeenschap. Voor het overige kan zowat elk nummer gedraaid worden zoals het disco gevoelige ‘Can’t Fight The Disco’ (zorgde Kiss immers ook ooit niet voor zo’n klassieker met ‘I Was Made For Lovin’ You’?), het funky ‘Under Cover’, het immens aanstekelijke en poppy klinkende ‘Stop Movin”, of het met Bee Gees stemmetjes opgesmukte refrein van ‘Anna Leigh’. Zoals eerder gemeld: Royal Republic kan je moeilijk in een bepaald vakje onderbrengen, al zullen liefhebbers van extreme metal hier ongetwijfeld voor passen. Ook wij hebben het liever een stuk zwaarder en krachtiger, maar even zonder schroom uit bol gaan mag ook wel eens.

Luc Ghyselen (78)

Arising Empire / Nuclear Blast

Tracklist: 1. Fireman & Dancer 2. Can’t Fight The Disco 3. Boomerang 4. Under Cover 5. Like A Lover 6. Blunt Force Trauma 7. Fortune Favors 8. Flower Power Madness 9. Stop Movin’ 10. Anna Leigh 11. Bulldog