Memoriam: Requiem For Mankind

Het Britse Memoriam staat absoluut niet stil. Dit is reeds album nummer drie op drie jaar tijd. Probeer maar eens een bepaald hoog niveau aan te houden en ondertussen de wereld rond te reizen. Geen probleem voor deze heren. ‘Shell Shock’ is de opener van dienst en het nummer zet meteen de toon: rechttoe rechtaan death metal met een scheut doom in een goede productie. ‘Undefeated’ volgt op ‘Shell Shock’ en past perfect in het rijtje, net zoals ‘Never The Victim’. Je zou verwachten dat het vierde nummer de trend een beetje zal breken, maar nee: “never change a winning team”, moeten ze gedacht hebben bij Memoriam. Ik hoor toch ook een beetje echoes van metalcore. ‘In The Midst of Desolation’ is een wat tragere variant van de vorige nummers. ‘Refuse To Be Led’ opent melodieus en ontpopt zich tot een serieus zwaar nummer. Dit is tot zover het beste nummer dat we mochten horen. ‘The Veteran’ is dan weer het mooiste bewijs hoe Memoriam een eigen geluid heeft, maar er toch in slaagt voldoende variatie op hetzelfde thema te vinden zonder saai te worden. Het gelijknamige ‘Requiem For Mankind’ is eveneens een sterk nummer, maar dat kan je evengoed van ‘Ficxed Bajonets’ stellen. Misschien ontgoocheld afsluiter ‘Interment’? Eigenlijk niet echt, al is het wat mij betreft meer een outtro. Memoriam is er in geslaagd een passepartout album bijeen te schrijven. Dit is op zich een sterke prestatie, wat dit houdt in dat je ‘Requiem For Mankind’ in alle omstandigheden kan opleggen tot genoegdoening van alle omstaanders. Als ze op die manier verder groeien dan gaan ze ongetwijfeld een band worden om altijd rekening mee te houden.

Frederik Blieck (87)

Nuclear Blast

Tracklist: 1. Shell Shock 2. Undefeated 3. Never The Victim 4. Austerity Kills 5. In The Midst Of Desolation 6. Refuse To Be Led 7. The Veteran 8. Requiem For Mankind 9. Fixed Bayonets 10. Interment