Enforced: At The Walls

Enforced, een Amerikaans gezelschap dat in 2016 werd opgestart, komt, na twee eerder uitgebracht demo’s, nu met zijn debuuatalbum op de proppen. Het vijftal van Enforced pakt uit met een stevige en agressieve mix van crossover, thrash metal en hardcore die in het verlengde ligt, volgens hun eigen zeggen, waar bands Sepultura en Cro-Magns mee bezig waren eind jaren tachtig. En ja, inderdaad, er zit inderdaad een pak waarheid in deze woorden, want ‘At The Walls’ vliegt er meteen heel furieus, gedreven en energiek in met ‘Reckoning Fire’. Het nummer straalt een heel pak kracht uit, krijgt agressieve vocalen aangemeten en stoomt zonder omkijken verder in het al even brutale en energieke ‘Skinned Alive’. En zo gaat het vijftal op hun elan verder met vrij korte gebalde nummers met stevige baanbrekende riffs en knappe breakdowns die in elk nummer langs komen. Met andere woorden: vanaf de eerste tonen van opener ‘Reckoning Fire’ wordt je bij je nekvel gegrepen, krachtig door elkaar geschud en met de laatste noten van afsluiter ‘Civilized Mind’ wordt je doelbewust in een hoek gekeild. Pas dan krijg je tijd om terug naar adem te happen. De hele intense ronde heeft negen nummers in beslag genomen, maar laat je stevig na hijgend los na nog geen dertig minuten. Het enig wat je hiertegen kan aanvangen, is de “repeat-knop’ van je speler opnieuw indrukken en de intense rit nog eens van begin tot einde mee maken. Enforced zorgt met dit eerste full-album voor een heel intens visitekaartje dat hoogstwaarschijnlijk ook tijdens live concerten garant staat voor een half uurtje pretentieloze pret.

Luc Ghyselen (80)

War Records WAR 009

Tracklist: 1. Reckoning Force 2. Skinned Alive 3. Born Lost 4. The Heat 5. Retaliation 6. Brahman 7. At The Walls Of Antioch 8. World Of Pain 9. Civilized Mind