Hellvetron: Trident Of Tartarean Gateways

‘Trident Of Tartarean Gateways’ is het tweede full-album van het Amerikaanse Hellvetron, een gezelschap dat er een heel duistere en dreigende mix op na houdt van doom, black metal en death metal. De tweede worp van dit gezelschap is geen vlot in het gehoor liggend werkstuk geworden. Op deze negen tracks durende trip doorheen hun muzikale spectrum – die je deze keer rechtstreeks meeneemt naar een of ander donker en duister lang vervlogen ritueel of ceremonie – wordt je echt ondergedompeld in dreigende duisternis en lijkt het wel alsof je zelf geofferd wordt aan een of ander duister iets. Traag trekken de klanken zich op gang – nergens gaat het tempo echt de hoogte in – en zorgen voor een bezwerende duistere dreiging die je zo’n klein uurtje met een erg ongemakkelijk gevoel opzadelt. Voeg daar de venijnige van gif druipende vocalen en nu en dan een klank die je nergens kan thuis brengen of een heel onverwachte wending aan toe, en je begrijpt dat dit album niet weggelegd is voor tere zieltjes. Wie na het beluisteren van deze ‘Trident Of Tartarean Gateways’ nog zin heeft om een nachtelijke wandeling in een duistere onbekende plaats te maken, heeft stalen zenuwen en laat zich in ieder geval door niets op stang jagen. Dat Hellvetron hier natuurlijk de grote massa niet mee voor zich zal winnen, is een open deur intrappen, maar voor liefhebbers van héél duistere dreigende muziek is dit misschien wel het einde.

Luc Ghyselen (60)

Iron Bonehead Productions

Tracklist: 1. I. Opening – Queen Of The Void 2. II. Initiation – Lustful Witchcraft 3. III. Blessing – Anointed Under A Burning Throne 4. IV. Evocation – King Of Thaumiel 5. V. Prayer – Draconian Witchblood 6. VI. Offering – Solar Dark God 7. VII. Conjuration – Blood Of Ancients 8. VIII. Rite – Tartarean Gateways 9. IX. Transformation – Altar Of Scorpions