Timo Tolkki’s Avalon: Return To Eden

‘Return To Eden’ is het derde album van Timo Tolkki’s Avalon waarmee de componist / gitarist het derde deel voorstelt van zijn rock opera. Muzikaal tapt Timo Tolkki’s Avalon een beetje uit het zelfde vaatje als Tobias Sammet’s Avantasia: een mix van symphonic metal en power met een heel rits gastvocalisten. Maar terwijl Avantasia echt hoge toppen scheert, is dit bijlange na niet het geval bij dit project, ook al omdat de nummers bij Avantasia perfect aansluiten bij de “ingehuurde” stemmen en dit hier, naar onze bescheiden mening, een stuk minder het geval is. Timo Tolkki’s Avavlon ging in 2012 van start toen Timo Stratovarius verliet. Het eerste deel van deze saga, ‘The Land Of New Hope’, zag het levenslicht in 2013 en deed het beste verhopen. Opvolger ‘Angels Of The Apocalypse’, dat nog geen jaar later op de markt kwam, was, en ik druk me zacht uit, toch een heel stuk minder. Misschien omdat het te vlug na het debuut op de markt kwam? Nu zit er wat meer tijd tussen en dat lijkt te lonen. Niet dat we dit derde deel nu super spectaculair vinden, daar niet van, maar het benadert toch weer het niveau van het debuutalbum, dat we enorm konden smaken bij MUSIKA. ‘Return To Eden’ telt twaalf tracks als je de korte instrumentale opener meetelt. Daarna komt het album pas echt op gang. Een mooie mix van power metal en symphonic metal met een pak aan verschillende stemmen om het geheel te kruiden en boeiend te houden. Zo maken Todd Michael Hall (in ‘Promises’, ‘Now And Forever’ en ‘Return To Eden’), Anneke Van Giersbergen (in ‘Hear My Call’ en ‘We Are The Ones’), Mariangela Demurtas (in ‘Godsend’, ‘Guiding Star’ en ‘Return To Eden’) Zachary Stevens (in ‘Miles Away’, ‘Wasted Dreams’ en ‘Return To Eden’) en Eduard Hovinga (in ‘Give Me Hope’ en ‘Limits’) hun opwachting. Het klinkt allemaal niet slecht natuurlijk – kan het anders met zo’n klasbakken achter de microfoon? –, maar écht helemaal op het puntje van de stoel gaan zitten voor een bepaald nummer, zit er ook niet echt in. Als we er eentje moeten uit kiezen, gaan we voor het gevoelige ‘Hear My Call’ met Anneke Van Giersbergen met het aanstekelijk klinkende ‘We Are The Ones’ (ook al met Anneke Van Giersbergen) als dichtste belager. Naast de vocale weelde is er natuurlijk ook een heel pak ruimte om het best wel knappe en vingervlugge gitaarwerk van Timo in de kijker te zetten. We mogen dan ook besluiten dat ‘Return To Eden’ een goed genre gebonden album is geworden, zonder dat dit een echt “must have”-album is geworden.

Luc Ghyselen (78)

Frontiers Records FRCD 956

Tracklist: 1. Enlighten 2. Promises 3. Return To Eden 4. Hear My Call 5. Now And Forever 6. Miles Away 7. Limits 8. We Are The Ones 9. Godsend 10. Give Me Hope 11. Wasted Dreams 12. Guiding Star