Neal Morse: Jesus Christ – The Exorcist

Liefhebbers van rock opera’s hebben er met deze ‘Jesus Christ – The Exorcist’ van Neal Morse een nieuw album bij om te koesteren. Ongeveer twee uur lang, gespreid over twee schijfjes, neemt Neal Morse je hier mee op een muzikale trip in progressive rock in het levensverhaal van Jesus. En dat omdat een vriend hem zo’n tien jaar geleden meldde dat hij graag eens een nieuwere versie van ‘Jesus Christ Superstar’ wilde horen. Natuurlijk dat Neal Morse een hele rits aan muzikanten en vocalisten uitnodigde om dit enorme werkstuk – vijfentwintig nummers – tot een goed einde te brengen. Wij, bij MUSIKA, gaan maar eerlijk zijn: twee uur is verdomd een heel lange rit om uit te zitten. Ja, ook wij houden van rock opera’s, vooral omdat een pak hemelse stemmen het dan tegen elkaar “opnemen”. En dat is ook hier natuurlijk het geval. En nee, het thema geeft niet de doorslag. Het is de muzikale omlijsting die, naar onze smaak, nogal zwaar op de maag ligt: tal van spectaculaire muzikale wendingen, een massa aan wisselingen in tempo en ritme, en … een pak technisch vernuft. Eigenlijk alles waar liefhebbers van progressive rock alles voor laten vallen, maar het is, naar onze bescheiden mening, erg veel om te behappen in een ongeveer twee uur durende rit. Let wel: een heel pak van de ideeën vinden we schitterend zodat we niet anders kunnen dan vaststellen dat Neal Morse met deze ‘Jesus Christ – The Exorcist’ een echt muzikaal pareltje heeft afgeleverd, maar we zijn na een aantal luistersessies tot de conclusie gekomen dat we dit beter en beter vinden als we dit werkstuk in kleine stukjes consumeren. Alle nummers apart gaan bespreken zou ons veel te ver leiden en … het is een zo goed als onmogelijk taak, daar een heel pak van de nummers uit zo veel wendingen en wisselingen in tempo, ritme en kracht bestaan dat we bijna niet zouden weten waar we moeten beginnen. Laat het ons dan ook maar houden bij wat we eerder schreven: “Liefhebbers van rock opera’s hebben er met deze ‘Jesus Christ – The Exorcist’ van Neal Morse een nieuw album bij om te koesteren.”

Luc Ghyselen (85)

Frontiers Records FRCD 955

Tracklist: CD1: 1. Introduction 2. Overture 3. Getaway 4. Gather The People 5. Jesus’ Baptism 6. Jesus’ Temptation 7. There’s A Highway 8. The Woman Of Seven Devils 9. Free At Last 10. The Madman Of The Gadarenes 11. Love Has Called My Name 12. Better Weather 13. The Keys To The Kingdom 14. Get Behind Me Satan / CD2: 1. He Must Go To The Cross 2. Jerusalem 3. Hearts Full Of Holes 4. The Last Supper 5. Gethsemane 6. Jesus Before The Council And Peter’s Denial 7. Judas’ Death 8. Jesus Before Pilate And The Crucifixion 9. Mary At The Tomb 10. The Greatest Love Of All 11. Love Has Called My Name (Reprise)