Carach Angren, De Verlichte Geest.

Carach Angren, supports: Nevalra, Thy Antichrist, Wolfheart – 30/06/2019 – De Verlichte Geest, Roeselare.

De zomer is niet alleen een festivalperiode, maar ook het moment waarop vele bands toeren zonder meer. De festivals vinden meestal voorafgaand aan het weekend en tijdens het weekend plaats. Het gevolg hiervan is dat de meeste bands ook de werkweek moeten ingevuld krijgen. Dus is het een kwestie van geschikte zalen te vinden wanneer ze niet op een festival-affiche staan. Carach Angren is zo’n band. Nog maar net op Dokk’em Open Air en Full Force gespeeld of ze staan al in De Verlichte Geest als tussenstop voor de Britse poot van hun tournee. In hun kielzog namen ze mee: Nevalra, Thy Antichrist en Wolfheart. Dat Carach Angren populair is staat als een paal boven water. Nochtans moest er uitgeweken worden van Entrepot, Brugge naar De Verlichte Geest te Roeselare omwille van tegenvallende voorverkoop. Misschien lagen de verwachtingen net iets te hoog. De Verlichte Geest geraakte wel aardig gevuld wat geen sinecure is gezien Graspop en Werchter nog maar net achter de rug zijn. Daarbij viel op dat heel wat dames aanwezig waren.

De aftrap was voor het Amerikaanse Nevalra, dat aan hun eerste Europese tournee bezig is. Nevalra is een melodic blackened death metal trio uit Missouri dat net hun debuut, ‘Conjure The Storm’, op M-Theory Audio uitbracht. We gaan niet beweren dat het slecht was, dat zou erover zijn, maar we gaan ook niet beweren dat het “wow” was, eerder “ça va”. Voor je het wist, sloten ze af met ‘Prophet for profit’. Leuk vondstje.

Vervolgens was het aan het Colombiaanse Thy Antichrist om het publiek hun versie van black metal te serveren. De jongens zijn voorzien van de obligate corpse paint en zwarte outfit; de zanger heeft zelfs extra zijn best gedaan om eruit te zijn als infernale geitenhoeder of zoiets. Helaas maken de kleren de man niet en brengt Thy Antichrist black metal die niet slecht is, maar ook niet echt goed. Er wordt gepikt uit hun laatste voor Napalm Records, ‘Wrath Of The Beast’. Jammer dat het beestje een mager beestje blijkt te zijn en het geheel wat flets smaakt, want alle ingrediënten zijn nochtans aanwezig.

Wolfheart daarentegen heeft helemaal geen probleem met het serveren van smakelijke songs. De présence, de songs, het geluid … alles zit snor bij Wolfheart of beter gezegd Tuomas Saukkonen. ‘Constellation Of The Black Light’, was al vermoedelijk hun beste album en met de ervaring van Tuomas erbij, kan het niet anders dan dat Wolfheart live uitblinkt. Een zevental songs worden ons gepresenteerd en spijtig genoeg is het even snel weer voorbij. Speciale vermelding toch voor live-gitarist Vagelis Karzis, ex-Rotting Christ, die het showelement tot in de puntjes weet te verzorgen. De zaal was ondertussen perfect op temperatuur gebracht of zeg maar klaar voor een sauna-beurt.

Carach Angren mocht dus in vol formaat aantreden in deze sauna. De mannen gaven geen blijk last te hebben van de warmte. Ardek en Seregor gingen als gekken tekeer en deden de titel van hun laatste album, ‘Dance And Laugh Amongst The Rotten’, alle eer aan. Vervang misschien “rotten” door “boiled”. Soms kan ik me niet ontdoen van een licht kabouter Plop gehalte van de songs, dit heeft natuurlijk te maken met het bizarre synthgeluid. Soit, ik denk dat je Carach Angren op vele festivals mag plaatsen en ze toch een weg gaan vinden om het publiek te vermaken. Deze jongens tappen niet uit één vaatje, maar zijn gehaaide brouwers van de Duivel. Carach Angren is Studio 666 en Ardek en Seregor zijn geen kabouters maar duiveltjes uit een doosje. Let maar op Samson en Gert of voordat je het goed en wel beseft zijn jullie fan en hangen Marthe, Hanne en Klaasje, inclusief corpse paint, aan Seregor’s lippen. Kind van de duivel? Wie weet! Carach Angren is topperdetopperdetop.

Met dank aan Lucas Aerbeydt (Feed The Fire) en Jessica Otten (Season Of Mist).

Tekst: Frederik Blieck.

Foto’s: Luc Ghyselen.