Chrome Waves: A Grief Observed

‘A Grief Observed’ is het debuutalbum van Chrome Waves. Eindelijk zou ik zeggen want de band werd reeds in 2010 opgericht door de Amerikaanse black metal gitarist Jeff Wilson en drummer Bob Fouts. Het heeft dus negen jaar geduurd eer de band zijn debuut full-cd uitbracht. Welnu, het was het wachten waard want het is echt wel een steengoed album geworden. Een schitterende mix van post black metal en melancholic metal met hier en daar wat melodic death en een vleugje doom. Het openingsnummer ‘Burdened’ doet mij onmiddellijk aan de beste Thränenkind denken: post black van de bovenste plank. ‘Past The Light’ is voor mij het beste nummer van dit album: een stevig ritme, wanhopige screams afgewisseld met zeer mooie cleane zang. Melancholische metal van topkwaliteit. ‘A Grief Observed’ gaat op dit elan verder. Opnieuw stevige black metal uithalen afgewisseld met pure post metal, ditmaal vergezeld door vioolspel. Het gevoel spat van dit nummer en fans van bijvoorbeeld Swallow The Sun zullen hierop kicken. Jammer genoeg hebben we nu wel de beste nummers gehad: de rest van de nummers zijn goed zonder meer maar halen niet het niveau van de eerste drie nummers. Daarom is ‘A Grief Observed’ net geen topalbum geworden. Maar Chrome Waves is zeker een band om verder te volgen: het talent en het potentieel is zeker aanwezig.

Bart Verlinde (82)

Avantgarde Music

Tracklist: 1. Burdened 2. Past The Lights 3. A Grief Observed 4. Predatory Animals 5. Take Another Sip 6. Open Casket