The Rite: The Brocken Fires (ep)

‘The Brocken Fires’ werd vorig jaar op cassette op de markt gebracht door Unholy Domain Records. Nu krijgt ‘The Brocken Fires’ van The Rite zijn kans op cd en op vinyl via Iron Bonehead Productions. The Rite werd in 2017 opgestart door A.Th (Black Oath – gitaar, bass, keyboards) en Ustumallagam (Denial Of God – vocals). Voor de opnames van dit vijf tracks tellend werkstukje kreeg het duo “hulp” van gitarist Gabriel en drummer Priest G. The Rite staat voor een zware mix van doom en black metal en zegt te zijn beïnvloed door o.a. Mercyful Fate, Daeth SS, Celtic Frost, Samael en Goatlord. ‘The Brocken Fires’ opent met ‘Prayer To Satan’ dat je als intro mag beschouwen. Je hoort een losbarstend onweer met veel regen en wind, klokkengeluid en donkere dreigende stem die een tekst afhaspelt. Vanaf ‘A Pact With Hell’ hoor je de eigenlijke sound van The Rite: krachtig, stevig en zwaar beukend muzikaal geweld met bijpassende dreigende en donkere vocalen. Iets over halfweg wordt een paar versnellingen hoger geschakeld zonder aan dreigende kracht in te boeten om later het tempo opnieuw te laten zakken. De titeltrack is opnieuw een blauwdruk van hoe black metal en doom kunnen samengaan. Een eerder sloom tempo dus overgoten met een immense pak duistere dreiging. Ook nu weer komt er weer een moment van versnelling, maar dit is deze keer toch van korte duur. Dat stramien wordt ook aangehouden tijdens ‘Heed The Devil’s Call’. Opnieuw een eerder log en loom tempo dat vooral door doom liefhebbers wordt geapprecieerd om later een korte en krachtige eruptie te kennen die voornamelijk bij black metal liefhebbers in de smaak zal vallen. Op vocaal vlak worden die laatsten dan wel weer verwend. Ook de coverversie van Goatlord’s ‘Acid Orgy’ wordt met datzelfde stramien overgoten: log en zwaar dus met de constante dreigende rauwe black metal vocalen en een paar stevige versnellingen om voor wat variatie te zorgen. Vier tracks dus – we laten de intro buiten beschouwing – die hier voor voldoende deining zorgen. Maar, daar gaan we toch ook eerlijk in zijn, wat extra variatie in tempo en ritme kan echt geen kwaad. Toch is deze ‘The Brocken Fires’ van The Rite een investering waard.

Luc Ghyselen (75)

Iron Bonehead Productions

Tracklist: 1. Prayer To Satan (Intro) 2. A Pact With Hell 3. The Brocken Fires 4. Heed The Devil’s Call 5. Acid Orgy