Final Coil: The World We Left Behind For Others

Een nieuw album van Alice In Chains ??!! Dit was mijn eerste reactie bij het horen van ‘The Last Battle’, het eerste volwaardige nummer van dit album. Toch niet: Final Coil is een Britse band en ‘The World We left Behind For Others’ is hun tweede full cd. Hun sound is een wondermooie mix van post rock, prog, maar bij momenten ook grunge: het typisch slepende geluid en dito zang van Alice In Chains. Op ‘Scatterd Dust’ horen we een riff die onmiddellijk aan Black Sabbath doet denken, afgewisseld met een deun en ritme genre Tool light versie: schitterend. ‘Take Me For A Walk’, is een instrumentaal, doomy nummer: knap werk. ‘Empty Handed’ is dan weer een up tempo nummer met grunge invloeden: “Alice In Chains is back”. ‘Keeping Goings’ is een mix van grunge en prog met schitterend gitaarwerk. ‘Imaginary Trip’ begint met zeer ingetogen solo zang, begeleid met minimaal gitaarspel: klasse door zijn eenvoud en prachtig gebracht. Op het einde bemerk je duidelijk Pink Floyd invloeden in de gitaar solo’s. Het titelnummer is het langste nummer. Het begint zeer traag in doom stijl om dan te versnellen. Opnieuw horen we het wat slepende geluid en de klagerige zang, die toch wel een kenmerk van deze band vormen. Final Coil heeft hier een zeer sterk tweede album uitgebracht. De mix van post rock, prog met grunge is zeer geslaagd. Het muzikaal talent en productie zijn van uitmuntend niveau. Aanrader van de maand.

Bart Verlinde (88)

Wormholedeath Records

Tracklist: 1. Ash’s 2. The Last Battle 3. Scattered Dust 4. Take Me For A Walk 5. Empty Handed 6. Keeping Going 7. Convicted Of The Right 8. Ashes Ashes 9. One More Drink … 10. … And I’ll Leave 11. Imaginary Trip 12. The World We Left Behind For Others