Bleed Someone Dry: Unorthodox

Het Italiaanse Bleed Someone Dry timmert sinds 2007 aan een muzikale carrière waar deathcore van aan de basis ligt. Toch lijkt het gezelschap op deze ‘Unorthodox’ ook uit andere vaatjes (progressive metal, groove metal) te tappen, al blijft de basis overduidelijk deathcore. ‘Unorthodox’ is het vierde full-album van de heren en telt tien tracks die een mooi totaalbeeld creëren van dit vijftal. De heren gaan er met ‘Vexation’ meteen stevig tegenaan. Al zijn de eerste tonen nog wat aarzelend, aftastend als het ware, maar zodra de rauwe en ruwe vocalen hun opwachting maken is het hek van de dam. Een gedreven energie en een krachtige groove kenmerken het geluid van Bleed Somenone Dry. Toch gaan we niet volledig overstag: een wat enerverende sound, we vermoeden keyboards, zit op de achtergrond in onze weg. Met de daarop volgende nummers zit het beter, of komt het alvast minder storend over en krijgen we dus keer op keer een stevige mokerslag te verwerken. Een echt buitenbeentje in dit pak is ‘Elysium’. Het nummer wordt opgebouwd aan de hand van een gesproken tekst en een groovy ritme aan een eerder langzaam tempo (althans naar de normen van de overige tracks op dit album). Het is een nummer die ook een heel pak minder kracht, energie en drive heeft mee gekregen. En, naar onze bescheiden mening, past het niet bij de overige nummers op dit album. Echt overweldigd zijn we dus allerminst door ‘Unorthodox’. Zonder dat we dit album een miskleun willen noemen, vermoeden we toch dat er meer zal nodig zijn om Bleed Someone Dry naar een hoger niveau (lees: “een groter publiek”) te tillen.

Luc Ghyselen (68)

Wormholedeath Records

Tracklist: 1. Vexation 2. Deceiver 3. Unorthodox 4. The Worst Has Yet To Come 5. Plague Of Broken Dreams 6. All That We’ll Never Have 7. The Modern Dissident Movement 8. Agoraphobia 9. Elysium 10. Mephistophelian