Driving Slow Motion: Arda

De uit Texas afkomstige post rock band Driving Slow Motion laat zich experimenteren door een heel scala van instrumentale genres. Met een nadruk op dynamiek en atmosferische melodie├źn. De band levert met ‘Arda’ een zeer sfeervolle schijf af. Waarbij geen nieuwe wegen binnen het genre worden ingeslagen, maar de typische climax, binnen een zeer intensieve totaalbeleving, wel overeind blijft staan. ‘Far From Home’ start met een ingetogen intro, die langzaam opbouwt naar een climax waarbij nooit de geluidsnormen worden overschreden. De band ploetert eigenlijk doorheen de volledige schijf doorheen een emotionele en aangrijpende vorm van sfeerbeleving. De eerder filmische aankleding op songs als ‘The Way The World Was’, ‘The Exchange For A Memory’ tot ‘Of The Sea’ bevatten elementen die vooral een hypnotiserende inwerking hebben op uw gemoed. Driving Slow Motion slaagt er daardoor in telkens die gevoelige snaar te raken. Eens ondergedompeld in die bijzonder rustgevende atmosfeer, wordt je trouwens niet in slaap gewiegd maar komt het tot een soort gemoedsrust die zo eigen is aan dat post rock genre. Het enige minpunt is dus dat Driving Slow Motion daar niet echt iets aan toevoegt. Op uitzondering van enkele verrassende songs. Zoals ‘Of the sea’ – waar die registers uiteindelijk wel worden open getrokken. Daardoor blijft de band al te vaak een beetje hangen binnen de gezapige middenmoot wat het post rock genre betreft. Dat is echter goed genoeg om ervoor te zorgen dat we, eens bedwelmd door die intensieve klanken, neervlijen in het malse gras en met de ogen gesloten de bijzonder aantrekkelijke omgeving rondom ons aanschouwen met een glimlach op de lippen. ‘Arda’ is duidelijk het soort sfeermuziek dat je dient te beluisteren op die momenten van gezelligheid, want de muziek zorgt voor een rust in je hart op een eenvoudige maar zeer intensieve mooie wijze. Besluit: De doorsnee post rock liefhebber die houdt van intensieve trips die zijn / haar hart raken zal zeker niet ontgoocheld terugkeren. Al hopen we stiekem dat de band, naar de toekomst toe, toch blijft verder bouwen aan die filmische atmosfeer, waardoor we vallen voor band en plaat. En ook hun experimentele kant daarvan wat meer blijft uitwerken verfijnen, zoals op die verrassende song ‘Shadows & Flame’, een song die een zeer verrassende wending laat horen die we wel kunnen pruimen. Voor de rest hoor je ons niet klagen. ‘Arda’ is een plaat boordevol instrumentale soundscapes, die recht door je hart boort en je – door middel van typische intensieve omkadering – tot complete zen brengen, eens je die trip gewillig bent aangegaan is er dan ook geen weg terug meer mogelijk, waardoor ook wij alsnog compleet over de streep worden getrokken.

Erik van Damme (75)

Fail Safe Audio

Tracklist: 1. Far From Home 2. The Way The World Was 3. In Exchange For A Memory 4. Windows In A Stone Wall 5. Of The Sea 6. Laurelin 7. All I See Are Stars 8. Shadow & Flame (The Deep Pt. 1) 9. Hallowed Hills 10. The Dawn Voyage 04:41