Demenzia Mortis: Memento Mori (ep)

Demenzia Mortis is een Belgische band uit de buurt van Mons die in 2014 werd opgestart. Vorig jaar zorgde het viertal – Asmodeus (bass), AxHell (drums), HellFire (gitaar) en Naberus (vocals) – middels de ep ‘Memento Mori’ voor een eerste wapenfeit waarmee ze hun visie op blackened death metal duidelijk maakten. Nu pikt Malpermesita Records die ep op voor betere distributie. Of dit terecht te noemen is, zal de toekomst moeten uitwijzen. Feit is wel dat het kwartet er na de intro, ‘Bis Repetita’ meteen gedreven, energiek en krachtig invliegt met het zwartgeblakerde ‘Blood Ritual’. ‘Deus Mortem’ gaat wat langzamer van start, maar pikt al vlug de draad weer op en schopt wild om zich heen ondertussen schuimbekkende duisternis predikend. ‘No Escape’ is de volgende krachtige adrenalinestoot die je te verwerken krijgt. Daar moet het titelnummer dan in niets voor onder doen: een duistere kracht omringd je met blast beats, knallende riffs en dreigende vocalen. Om dan heel kort, akoestisch te besluiten. Met ‘Commanding The Legions’ hebben ze de langste track opgespaard om te eindigen – we vergeten even de instrumentale outro – en die laat nog eens perfect horen waar Demenzia Mortis voor staat: krachtige blackened death metal die fans van o.a. Dark Funeral, Marduk of Behemoth eens moeten checken. Dat het viertal nog een stevige weg af te leggen om op dezelfde lijn te worden geplaatst, begrijp je ook wel, maar het potentieel is in ieder geval aanwezig om door te groeien. Zeker als men zo’n mooi opgebouwde tracks aflevert als ‘Commanding The Legions’ dat met voorsprong onze lievelingstrack op deze ep is geworden.

Luc Ghyselen (78)

Malpermesita Records

Tracklist: 1. Bis Repetita (Intro) 2. Blood Ritual 3. Deus Mortem 4. No Escape 5. Memento Mori 6. Commanding The Legions 7. Reign Of Kaos (Outro)