Tony Mills: Beyond The Law

Tony Mills heeft een naam als een klok bij liefhebbers van classic rock, hard rock, melodic rock, glam metal en / of AOR. Hij was immers de vocalist bij o.a. Shy en TNT. Dit nieuwste album, ‘Beyond The Law’ zou het afscheid moeten zijn van deze man zijn rijk gevulde muzikale carrière. Samen met Tommy Denander (gitaar, keyboards), Pete Newdeck (drums, backing vocals) en Patrick McKenna (piano) tekent hij hier voor tien knappe melodieuze rocksongs die zijn stem nog een laatste maal doen schitteren. En die stem klinkt nog steeds even krachtig en loepzuiver als tijdens zijn beginjaren bij Shy, een band die hij vervoegde in 1983. Vernieuwend is dit allerminst, maar “who cares” als elk nummer een potentieel hitsucces is, zonder te veel richting mainstream rock of pop op te gaan. Nee, elk nummer krijgt een classic hard rock jasje aangemeten waarmee het perfect staat. Elke track – zelfs de verplichte ballade ‘Bonnie’s Farewell’ kan ons bekoren dankzij de mooie inbreng van sax, het mooie pianospel en natuurlijk opnieuw de overtuigende stem van Tony Mills zelf – weet te overtuigen dankzij de perfecte samenhang tussen melodie en kracht. Krachtige vocalen zijn hier de kers op de taart, maar ook de begeleiding staat als een huis. Vooral het heel knappe gitaarspel van Tommy Denander zorgt voor mooie solo’s, knappe riffs en is zowat de perfecte ondersteuning voor de stem van Tony. Bass en drums zorgen dan weer voor een erg betrouwbare basis, terwijl keyboards en / of piano het geheel extra klank bijgeven zonder te veel aandacht op te slorpen. Zo horen we het wel graag en dan is het eigenlijk doodjammer dat dit het eindpunt moet zijn van Tony Mills. Wij hopen eigenlijk stilletjes dat de man toch nog op zijn stappen terug keert en dit niet als het absolute einde beschouwt.

Luc Ghyselen (82)

Battlegod Productions

Tracklist: 1. The Westside 2. Beyond The Law 3. Running Guns 4. F.B.I. 5. Black Sedan 6. We Sold Your City 7. Crackin’ Foxy 8. Bonnie’s Farewell 9. Code Of Silence 10. Gunfire