Kosm: Eyes On The Inside

Eind vorig jaar maakten we kennis met Kosm, een vijftal uit Vancouver, British Columbia, Canada mits hun debuutalbum ‘Cosmonaut’. Dat album liet een uitgebreid gamma aan subgenres horen doe we gemakshalve onder de noemer progressive metal kunnen onderbrengen. Nu is het kwintet er reeds terug met deze vijf tracks tellende ep, die opnieuw een pak uiteenlopende invloeden laat horen. – Zelf noemen ze namen als Tool, Mastodon, Gojira en The Agonist. – Eerste vaststelling: nog steeds zorgt het gezelschap voor een heel pak aan tempo en ritmewisselingen in elk nummer. En nog steeds zorgt dit voor een knap eindresultaat. Tweede vaststelling: de vocalen van Jessie Grace lopen nog steeds erg uiteen. Gaande van bijna breekbare momenten over mooie cleane zang tot stevige stukken met grunts. De screams die hun opwachting maakten op het debuut zijn voornamelijk achterwege gebleven, terwijl de mooie cleane zang meer in de picture loopt. Derde vaststelling: Met ‘Eyes On The Inside’ zorgt Kosm er voor dat we de band alvast niet gaan vergeten. Integendeel zelfs, het zorgde ten huize je dienaar ervoor dat we ook nog eens ons oor te luisteren legden bij het debuut. Zo kunnen we dan ook besluiten dat Kosm gewoon op zijn elan verder gaat en opnieuw een heel knap schijfje heeft afgeleverd. Waarschijnlijk zal hun volgende ep of album wel door een groot platenlabel op de markt worden gebracht. Wie twee kwalitatief hoogstaande schijfjes aflevert, verdient dit alvast. En mogen we Kosm heel binnenkort ook op een podium hier in de buurt verwachten?

Luc Ghyselen (85)

Independent Release

Tracklist: 1. Yharnam 2. Clocktower 3. A Call Beyond 4. Old Blood 5. Eyes On The Inside