Thonian Horde: Downfall

‘Downfall’ is het derde full-album van Thonian Horde, een Amerikaans viertal dat sinds 2014 actief is. De eerste twee albums van het kwartet – ‘Thonian Horde’ (2016) en ‘Inconnu’ (2017) – zijn onopgemerkt aan ons voorbij gegaan. Maar, gelukkig’ bereikt ‘Downfall’ ons wel. Het viertal zorgt voor een combinatie van black metal met invloeden uit stoner metal, doom en death metal. Op tekstueel vlak mag je verwachten aan thema’s als occultisme en duisternis. Thonian Horde zorgt op dit derde werkstuk voor tien onderhoudende nummers die ons iets meer dan vijftig minuten lieten genieten van hun sound. Echt spectaculair kan je dit uiteraard niet noemen al worden de nummers best wel mooi opgebouwd. Stevige en knappe drumpatronen zorgen samen met ronkende basslijnen voor een perfecte solide basis. Krachtige riffs zorgen voor de omlijsting, terwijl melodieuze gitaarsolo’s in elke song opnieuw met de nodige aandacht gaan lopen. Een rauw en ruw klinkende black metal stem zorgen voor gepassioneerd vocaal werk die eigenlijk perfect samensmelt met het muzikale gedeelte. Geen van de nummers verveelt, al vinden we er ook geen echte uitschieters tussen. Een echt “must have”-album is deze ‘Downfall’ absoluut niet geworden, maar een uiterst aangename kennismaking met Thonian Horde is het wel geworden die ervoor zal zorgen dat we vanaf nu dit gezelschap wat beter in de gaten zullen houden.

Luc Ghyselen (80)

Grimoire Records GR 0060

Tracklist: 1. The Narcissist 2. Cathedral Spire 3. Cold Blooded Hypocrisy 4. Gremalkin 5. Hymn To Lilith 6. Chaos Theory Magick 7. Bring The Pain 8. Brickstorm 9. Pan 131 10. Downfall