The Meads Of Asphodel: Running Out Of Time Doing Nothing

Als je er “metal archives” op naslaat is het Britse The Meads Of Asphodel een “experimental black metal”-band. Maar wat we hier horen op deze ‘Running Out Of Time Doing Nothing’, het zesde full-album van dit gezelschap, gaat verdorie veel verder dan “experimetal black metal”. De vrij korte opener, ‘Bug Splat’ kan je inderdaad nog in dat vakje stoppen, maar ‘I Am Oblivion, Deep Drenched In Forever’ zorgt voor een immens pak aan invloeden die gaan van folk, over punk, over dance, over … noem het op, het komt allemaal op een of andere manier aan bod. En … wat meer is, het zorgt voor een heel eigenzinnige sound die echt wel werkt. Ja, ik weet het: raakvlakken met metal, laat staan black metal, zijn ver te zoeken in deze track. Het titelnummer straalt meer kracht uit, maar ook hier blijven de heren experimenteren met muziek die weinig te maken heeft met pure metal. Zit Alan Davey (ex Hawkwind) hier voor iets tussen, daar hij te horen is op een viertal tracks? Hoogst waarschijnlijk niet, want ook op tracks waar hij er niet bij, blijft het vaste trio dat The Meads Of Asphodel uitmaakt, eigenzinnige paden bewandelen met duidelijke invloeden die gaan van ambient en folk, over dance, punk en space rock tot metal. We gaan maar meteen heel eerlijk zijn: er zitten momenten tussen dat we echt op het puntje van onze stoel gaan zitten bij het beluisteren van dit album, maar er komen zeker evenveel passages langs die we meteen willen skippen. Een beetje een “mixed bag” dus, waar we bij iedere nieuwe luisterbeurt nog wel iets nieuws in ontdekken, maar die ons eigenlijk toch te eigenzinnig, te verwarrend, klinkt om ons compleet te overtuigen. Misschien moeten we het album een paar maanden opzij leggen en het dan opnieuw een kans geven?

Luc Ghyselen (60)

Godreah Records

Tracklist: 1. Bug Splat 2. I Am Oblivion, Deep Drenched In Forever 3. I’m Running Out Of Time Doing Nothing 4. Black Is Black & White Is White 5. Cockroach Marionettes 6. I Stood Tiptoe, Reaching Up For Heaven 7. Like Blood Shaped Flakes Of Snow 8. The Broken Wings Of A Hud-Hud 9. Funeral Drums Of Insomnia’s Labyrinth 10. Recollections Of A Hand Loom-Weaver 11. Souvenir Of Death