Teramaze: We Are Soldiers

Het Australische Teramaze is er terug. ‘We Are Soldiers’ is het zesde full-album van dit progressive rock gezelschap uit het Australische Geelong. We waren nogal onder de indruk van hun vorig album, ‘Her Halo’, dat we in 2015 mochten verwelkomen en dan zijn de verwachtingen voor een volgend album hoog gespannen. En misschien lagen die verwachtingen toch net iets te hoog, want alhoewel we best te spreken zijn over dit nieuwe album, kan het, naar onze bescheiden mening, niet tippen aan het vorige album. ‘We Are Soldiers’ telt tien vrij lang uitgesponnen nummers die, zoals het hoort in het (sub)genre, tal van wisselingen in tempo en ritme tellen en op hoog technisch niveau worden gebracht. Dit betekent uiteraard mooi drumpatronen, gedreven basslijnen, schitterend gitaarwerk met vingervlugge en / of melodieuze gitaarsolo’s én een schitterend tapijt van keyboardklanken die zowel de onderbouw helpen ondersteunen als de aandacht in de spotlight opeisen. Voeg daar krachtige cleane vocalen aan toe en je hebt alles om een liefhebber van progressive rock / progressive metal te overtuigen. En dat is eigenlijk precies wat je krijgt van Teramaze. En toch schatten we dit nieuwe werkstuk net iets minder in dan het vorige. Misschien ligt het aan de composities die in onze oren net iets minder spectaculair zijn? Of lagen onze verwachtingen echt te hoog? Toch zal deze ‘We Are Soldiers’ zijn weg vinden naar de fans van zowel de band als het (sub)genre. Het is immers niet zo, omdat wij op meer hadden gerekend, dat de heren met een minderwaardig product op de proppen zijn gekomen. We hebben het album nu een aantal spins gegund, maar blijven wat op onze honger zitten, zonder dat onze aandacht evenwel een seconde verslapte: dus eigenlijk zit het wel goed met dit album voor Teramaze, enkel dus ons verwachtingspatroon werd niet volledig gehaald.

Luc Ghyselen (78)

Music Theories Recordings / Mascot Label Group

Tracklist: 1. Fight Or Flight 2. Are We Soldiers 3. Control Conquer Collide 4. From Saviour To Assassin 5. Orwellian Time 6. M.O.N.S.T.E.R.S. 7. Weight Of Humanity 8. Fact Resistant Human 9. The One Percent Disarm 10. Depopulate