Vader: Thy Messenger (ep)

Het Poolse Vader is helemaal geen onbekende voor liefhebbers van death metal. Sinds 1983 timmert vocalist / gitarist Peter aan de muzikale carrière van Vader met wisselende line-up’s. Toch hield dit Vader niet tegen daar reeds veertien full-albums onder die naam op de markt te vinden zijn. Het laatste, ‘Dark Age’, dateert pas van 2017 en voor eind dit jaar mogen we al een nieuw full-album verwachten. Te lang volgens Peter die met zijn huidige kompanen – gitarist Spider, bassist Hal en drummer James – ons nu reeds trakteert op deze vijf tracks tellende ep. Drie nummers zijn volledig nieuw. ‘Grand Deceiver’, ‘Emptiness ‘ en ‘Despair’ zijn heel energieke en gedreven korte nummers die een pak agressie en brutaliteit uitstralen zoals we van een band als Vader mogen verwachten. ‘Litany’ is een nieuwe versie van het titelnummer van het album dat in 2000 op de markt kwam, terwijl Judas Priest’s ‘Steeler’ een Vader-jasje aangemeten krijgt. En ja, dat jasje past wel bij dit nummer. Meteen een heel knappe ep van dit viertal die het wachten op het full-album een stuk gemakkelijker maakt.

Luc Ghyselen (90)

Nuclear Blast

Tracklist: 1. Grand Deceiver 2. Litany 3. Emptiness 4. Despair 5. Steeler