Kryptos: Afterburner

Kryptos is een band uit het verre Indië dat ons met ‘Afterburner’ zijn vijfde full-album presenteert. Kryptos ging in 1998 van start en zorgt voor een mix van heavy metal en thrash metal. De eerste drie albums van het gezelschap werden vrij lovend onthaald door de pers, maar bleven toch wat onder de radar van het grote publiek. Dankzij een eerste passage op het grote Wacken Open Air in 2013 kwam daar toch wat verandering in. Nog beter verging het de band toen album nummer vier, ‘Burn Up The Night’, in 2016 op de markt kwam via AFM Records. Het jaar daarop mochten ze voor de tweede maal aantreden op het grootste metal festival en dat zorgde voor een pak meer erkenning in het metal landschap. Nu zijn ze klaar met album nummer vijf. ‘Afterburner’ telt acht gedreven en energiek gebrachte tracks die vooral knappe riffs laten horen die je uitnodigen tot headbangen. Vernieuwend is het allerminst daar er gekozen wordt voor een strakke basis van bass en drums en een groot aantal krachtige riffs. De gitaarsolo’s kan je het best omschrijven als kort en punctueel, terwijl de vocalen best mogen gehoord worden maar zowat het volledige album lang op dezelfde toonhoogte worden gebracht. Vrij monotoon, horen we je denken, en dat is misschien zo, maar toch komt Kryptos er goed mee weg. Het past echt wel bij de massaal aanwezig riffs. “Top” of een “must have” zullen we dit absoluut niet noemen, maar het geheel klinkt ons toch beter in de oren dan wat heel wat andere, en soms meer gereputeerde, bands ons soms voorschotelen. Ook al omdat er geen enkele track minderwaardig is, al hoorden we ook geen echte uitschieters langs komen.

Luc Ghyselen (80)

AFM Records AFM 697-2

Tracklist: 1. Afterburner 2. Cold Blood 3. Dead Of Night 4. Red Dawn 5. On The Run 6. The Crimson Queen 7. Mach Speed Running 8. Into The Wind