Death Angel: Humanicide

Het Amerikaanse Death Angel hoeft eigenlijk geen introductie meer bij elke thrash metal fanaat. Death Angel werd in 1982 opgestart – de band ging eerst nog een kort momentje door het leven als Dark Theory – en kende een eerste periode tot 1991 waarin drie full-albums op de markt werden gebracht. Daarna ging gitarist Rob Cavestany verder met The Organization, maar ook daar viel het doek in 1995. Tot 2001 bleef het dan stil maar sindsdien gaat het Death Angel opnieuw voor de wind. Een vierde album, het eerste na de doorstart, zette meteen de toon: ‘The Art Of Dying’ (2004) werd op luid gejuich ontvangen door zowel pers als fans. En sindsdien gaat het enkel maar beter met Death Angel. Album na album lijkt de band nog fans bij te winnen en dat zal met deze ‘Humanicide’ niet anders zijn. Echt vernieuwend klinkt Death Angel niet (en dat is misschien precies de kracht van het vijftal), maar elke track klinkt krachtig, stevig, snedig en agressief: precies zoals het hoort. Strakke drumpartijen, stuwende bass, knallende riffs, vingervlugge gitaarsolo’s en krachtige vocalen waar na al die jaren nog geen spatje sleet op lijkt te zitten: dit zijn nog steeds de ingrediënten die de sound van Death Angel uitmaken. We krijgen tien tracks geserveerd die stuk voor stuk kunnen knallen tijdens live concerten en een festivalweide in vuur en vlam kunnen zetten. Headbangen met de vuist in de lucht, ondertussen een stukje luchtgitaar meespelen, mee brullen met de krachtige refreinen: het zit er weer allemaal aan te komen. Niet dat de heren niet voor wat ademruimte zorgen: wat denk je van de heel kalme, rustgevende break tijdens ‘Immortal Beheaded’ om dan af te sluiten met wat pianoklanken. Het zorgt ervoor dat ‘Alive And Screaming’ nog iets krachtiger en snediger klinkt. ‘Humanicide’ mag door de fans van Death Angel blindelings aan de collectie toegevoegd worden, terwijl ook nu weer een massa andere metal fanaten overstag zullen gaan en dit schijfje aan hun collectie zullen willen toevoegen.

Luc Ghyselen (88)

Nuclear Blast

Tracklist: 1. Humanicide 2. Divine Defector 3. Aggressor 4. I Came For Blood 5. Immortal Behated 6. Alive And Screaming 7. The Pack 8. Ghost Of Me 9. Revelation Song 10. Of Rats And Men