Fleshgod Apocalypse: Veleno

‘Veleno’ is de titel van het nieuwste album van het Italiaanse Fleshgod Apocalypse, een band die een mooie symbiose maakt van technical death metal en symphonic metal en door dan ook nog wat elementen uit classic music aan toe voegt. Fleshgod Apocalypse werd in 2007 opgestart en oogste bij liefhebbers direct erkenning met hun demo in datzelfde jaar. ‘Oracles’, het eerste full-album uit 2009 bevestigde en ook opvolgers ‘Agony’ (2011) en ‘Labyrinth’ (2013) konden overtuigen. Maar dankzij ‘King’ (2016) leerde een immens pak niet death metal adepten de band kennen en dat zorgde voor meer erkenning en grootsere tournees. Keerzijde van de medaille is dan weer het feit dat twee muzikanten het voor gezien houden wegens het toch wel stevige werkschema van Fleshgod Apocalypse. Het resterende deel van de band herschikte een beetje en dook de studio in om deze ‘Veleno’ tot een goed einde te brengen. En na ‘King’ lagen de verwachtingen bij ondergetekende, die de band intussen ook al een aantal keer aan het werk zag op de planken, erg hoog. En die heel hoge verwachtingen werden toch niet volledig ingelost. Opgelet, we zijn wel overtuigd van ‘Veleno’ die opnieuw stevige death metal laat samensmelten met symphonic metal aangevuld met accenten uit klassieke muziek. Het zorgt immer opnieuw voor een heel intense en beklijvende reis in elf etappes doorheen het mooi getekende muzikale landschap van Fleshgod Apocalypse. Sterke zanglijnen (stevig death metal gezang, de mooie vrouwelijke stem, prachtig koorgezang), knappe riffs, melodieuze en vingervlugge gitaarsolo’s, schitterende orkestratie, stevige drumpatronen waar nodig maar evengoed rustiger drumroffels, … het zit weer allemaal evenwichtig en mooi verdeeld in de totaal sound van de band die van begin tot einde boeit. Maar, je weet hoe dat gaat, je wil altijd meer en beter horen. Misschien moet deze ‘Veleno’ nog wat dieper inwerken en zullen we binnen een paar weken toch besluiten dat dit vijfde full-album van Fleshgod Apocalypse een stuk beter is dan album nummer vier.

Luc Ghyselen (85)

Nuclear Blast

Tracklist: 1. Fury 2. Carnivorous Lamb 3. Sugar 4. The Praying Mantis’ Strategy 5. Monnalisa 6. Worship And Forget 7. Absinthe 8. Pissing On The Score 9. The Day We’ll Be Gone 10. Embrace The Oblivion 11. Veleno