Empire Of Giants: Iceolation

Empire Of Giants is een zestal uit Berlijn dat voor een mix van metal, post-rock en hardcore zorgt. Vooraleer je nu direct wegloop met de mededeling “Tja, zo zijn er nog wel een heel pak”, wil ik je er even op wijzen dat Empire Of Giants toch net dat ietsje anders klinkt dan de meerderheid van de bands in dit (sub)genre. Het zestal is met deze ‘Iceolation’ aan zijn debuutalbum toe nadat men eerder voor een zes tracks tellende ep zorgde. Het album telt twaalf nummers die een een gedreven en energiek nadruk nalaten met stevige drumpatronen, stevige basslijnen, krachtige riffs en vingervlugge melodieuze gitaarsolo’s. Tot hier is er inderdaad niet echt iets nieuws te melden. Maar het is het vocale aspect die net iets anders klinkt. Vooreerst zijn er de intense zware mannelijke growls, grunts en screams. Maar die worden afgewisseld met immens mooie en clean gezongen vrouwelijk vocalen die een soort van “beauty and the beast” sfeer creëren. En het is dus vooral die wisselwerking van die twee uitersten die de aandacht trekt en vast houdt. Empire Of Giants valt immers meteen keihard met de deur in huis dankzij het krachtige ‘Final Coil’ waarin je alle ingrediënten die de sound van het zestal uitmaken meteen kan ontdekken. Het is meteen duidelijk dat de wisselwerking van mannelijke en vrouwelijke vocalen de grootste troef vormen bij het gezelschap. Vooral de echt wel schitterende mooie vocalen van Kira vallen hier overduidelijk in de smaak en mogen van ons part nog meer uitgespeeld worden. Daarnaast hoor je melodieuze stukken die men afwisselt met rustgevende momenten en met immens zware en agressieve fragmenten. Empire Of Giants zorgt op deze ‘Iceolation’ ervoor dat je aandacht nergens verslapt tijdens deze twaalf nummers. Een debuutalbum dat als een mooi visitekaartje heel wat deuren zou moeten kunnen openen.

Luc Ghyselen (80)

Independent Release

Tracklist: 1. Final Coil 2. Cut My Roots 3. Surface 4. Blinded 5. Iceolation 6. Aurora Borealis I 7. Days Of Mayhem 8. Survive The Night 9. Homesick 10. My Promise 11. Aurora Borealis II 12. Born Anew