Kehro: Urdiala

Soms krijg je cd’s doorgestuurd waarop je – puur muzikaal – onmogelijk een label kunt op kleven. Volgens de biografie op de facebook pagina van de Finse formatie Kehro wordt de muziekstijl omschreven als: ”psychedelic lounge instrumentals”. De band bracht met ‘Udiala’ een plaat op de markt die je best beluisterd in een intieme omgeving, om alle stress rondom je heen volledig te vergeten, en eens je tot “zen” bent gebracht kun je prompt de realiteit van datzelfde leven dan ook beter aan. Net zoals bij ambient worden daarbij geen geluidsmuren afgebroken, maar wordt de aanhoorder binnen een intieme atmosfeer onder hypnose tot complete gemoedsrust gebracht. Elk nummer vanaf ‘Hölli’ tot ‘Nyyperi’ en ‘Ristolli’ heeft een duurtijd van circa drie tot hoogstens vijf minuten lang. Maar toch is dit geen schijf waarbij je de nummers apart moet beluisteren, het is het totaalplaatje dat me over de streep trekt. Die intense rustgevende instrumentale parels, zijn dan ook een soort kuur die je volgt. Eens deze begonnen, ben je best dat je die tot het einde verder zet goede resultaten te bekomen. We zeiden het al: aan afbreken van geluidsmuren doet Kehro bewust niet. In tijden waar alles vooral snel, snel en sneller dient te gaan is dit een aangenaam rustpunt in donkere en vaak stressvolle tijden. Maar ook niet meer dan dat. Besluit: Kehro zal wellicht niet zorgen voor een wervelend dansfeest. Ook zullen geen daken eraf vliegen. Maar binnen de gezellige omgeving van een jazzclub, bruin café of pub tot folk festival doet de muziek van deze prachtschijf je weg zweven naar heel andere oorden. De enige voorwaarde is dus die muziek gewoon intens op u te laten inwerken. Liefst met de koptelefoon op het hoofd, zodat je je inderdaad voelt wegdrijven en er een gemoedsrust over jou neerdaalt die je tot complete “zen” zal brengen. In veel gevallen kan het ook een rustgevend achtergrond muziekje zijn om te beluisteren tijdens een gezellig avondje met vrienden. Kaasje, wijntje en een folkse atmosfeer doen altijd wonderen. En daar is nooit iets mis mee eigenlijk. Onderga deze plaat letterlijk, en ondervind het vooral zelf.

Erik van Damme (75)

Ektro Records

Tracklist: 1. Hölli 2. Nyyperi 3. Martankari 4. Laikka 5. Kolu 6. Ristolli 7. Kasila 8. Piippala 9. Kikuri 10. Honkolan Neiti