Dreadnought: Emergency

‘Emergency’ is reeds het vierde full-album van het Amerikaanse Dreadnought, een band waar ondergetekende nog nooit van had gehoord en, na beluistering van dit vijf tracks tellende ‘Emergency’ is ondergetekende ook wel benieuwd naar ouder werk van dit viertal. Dreadnought ontstond in 2012 in Colorado en zorgt voor een eigenzinnige mix van progressive rock, doom, metal, folk, post-rock, … en voeg daar ook nog invloeden uit jazz aan toe. ‘Emergency’ is dus geen album geworden dat je vlug vlug even tussen door beluistert, maar een aantal keer moet gaan beluisteren vooraleer je alle kleurschakeringen in het geluid van de band goed beet hebt. ‘Besieged’ opent dit album en zorgt ervoor dat je van hot naar her wordt geslingerd door een immense afwisseling in tempo, ritme, kracht, agressie en gevoel. Het viertal – Kelly Schilling (gitaar, fluit, clean en harsh vocals), Jordan Clancy (drums, sax), Kevin Handlon (bass) en Lauren Vieira (keyboards, clean vocals) – zorgt immers voor zowel furieuze momenten die je onder de term black metal mag plaatsen als rustgevende naar folk neigende stukjes en dat allemaal in een dezelfde song. Onderwijl passeren elementen uit doom, post-rock, metal en jazz de revue. Van een binnenkomer van formaat gesproken! ‘Still’, het tweede nummer is compleet anders. Een trage, slepende en beklijvende sound wordt ontwikkeld die je opzadelt met een ongemakkelijk gevoel. De breekbare vocalen versterken dit met een trage, diepe sound die je verder meesleurt in de diepte van je ziel. ‘Pestilent’ leunt dan weer over naar het openingsnummer, al is de sound anders zodat het kwartet een volledig ander gevoel opwekt. Toch ook hier een immens pallet aan klankkleuren en een immense verscheidenheid aan stukjes waar het kwartet wel degelijk een geheel uit samenstelt. Fluit en vooral sax zorgen voor een extra accentje jazz. ‘Tempered’ klinkt toegankelijker en is iets krachtiger, maar laat opnieuw alle eerder genoemde ingrediënten in een of ander vorm aan bod komen. Het blijft eigenzinnig tot op het bot. Ook afsluiter ‘The Walking Realm’ slingert je van rechts naar links, van voor naar achter op een heel beklijvende trip met opnieuw tal van verrassende wendingen in tempo, ritme en gevoel. Dit is opnieuw een heel intens en diepgravend nummer geworden die met geen enkele andere song op dit album te vergelijken valt. Daardoor zorgt Dreadnought met ‘Emergency’ voor een immens eigenzinnig album. We vermoeden dat het voor de meeste muziekliefhebbers een “love or hate” relatie zal opwekken. Zelf hellen we over naar de eerste groep, maar veel zal waarschijnlijk afhangen van onze eigen gemoedstoestand bij volgende luisterbeurten om onze uiteindelijke opinie te staven.

Luc Ghyselen (85)

Profound Lore Records

Tracklist: 1. Besieged 2. Still 3. Pestilent 4. Tempered 5. The Walking Realm